Σημαντικές ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένονται εντός των επόμενων ωρών, όπως ανακοίνωσε άλλωστε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο που εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η λειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με παράλληλα αύξηση της χωρητικότητας.

Το σίγουρο είναι ότι στο κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμούν ένα νέο καθολικό lockdown, που ενδέχεται να αποβεί καταστροφικό για την οικονομία της χώρας και πάνω σε αυτή τη γραμμή χαράσσονται τα επόμενα βήματα.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, που θα ανακοινωθεί επισήμως, θα αφορά τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όλους όσοι στελεχώνουν δομές Υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Η ρύθμιση που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση θα θέτει ως τυπική προϋπόθεση εργασίας στους οίκους ευγηρίας -ως χώρο υψηλής ευαλωτότητας- τον εμβολιασμό έναντι του covid-19.

Συνεπώς, δεν θα είναι δυνατή η πρόσληψη μη εμβολιασμένου, ενώ για τους εργαζομένους σήμερα στις δομές αυτές η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δίνει πλέον το δικαίωμα στον εργοδότη, είτε είναι το Δημόσιο είτε ιδιώτης, να διακόπτει τη μισθοδοσία, να παύει δηλαδή να πληρώνει τον συγκεκριμένο εργαζόμενο.

Προτεραιότητα 3.500 εργαζομένοι

Ο σχεδιασμός είναι να μπουν όσοι από τους συνολικά περίπου 3.500 εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας δεν έχουν εμβολιαστεί σε κατά προτεραιότητα εμβολιασμό μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο εβδομάδων, ενώ εξετάζεται να γίνουν εμβολιασμοί και μέσα στις δομές αυτές.

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι αυτό της υποστελέχωσης και, άρα, της υπολειτουργίας ενός γηροκομείου -και στη συνέχεια ενός νοσοκομείου- αν σε ένα συγκεκριμένο είναι αρκετοί οι εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό και η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται θα προβλέπει πιθανότατα και «fast track» προσλήψεις, εφόσον βέβαια είναι απαραίτητο, για να καλυφθούν τα όποια κενά.