Ξεκινά αύριο τις εργασίες της, στο υπερσύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά από περισσότερο από μία δεκαετία, η πρώτη διεθνής έκθεση αμυντικής βιομηχανίας και ασφαλείας DEFEA (Defence Exhibition Athens), στην οποία συμμετέχουν 315 αμυντικές βιομηχανίες και λοιπές εταιρείες του κλάδου από 22 χώρες.

Από τις προαναφερθείσες εταιρείες οι 97 είναι ελληνικές και περισσότερες από 10 κυπριακές, γεγονός ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει σε εξειδικευμένη έκθεση αμυντικού υλικού και ασφαλείας. Στην DEFEA έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους υπουργοί Αμύνης, διευθυντές εξοπλισμών και περισσότερες από 45 επίσημες κυβερνητικές και στρατιωτικές αντιπροσωπείες.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ακολούθως θα παρακαθήσει μαζί με τους ομολόγους του που έχει προσκαλέσει σε Στρογγυλή Τράπεζα, αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα. Θα ακολουθήσει workshop αναφορικώς με τα «εργαλεία αναπτύξεως» που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην αμυντική βιομηχανία.

Συμφώνως με τους διοργανωτές, στα βαρέα εκθέματα, τα οποία θα βρίσκονται στον κλειστό χώρο του εκθεσιακού κέντρου, περιλαμβάνονται: ένα άρμα μάχης Leopard-2HEL του Ελληνικού Στρατού, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Zouzana από την Τσεχία, του ιδίου τύπου με αυτά που διαθέτει η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, πολυάριθμα οχήματα, ταχύπλοα σκάφη και, ανάμεσα στις αμερικανικές συμμετοχές και δύο ελικόπτερα. Επιπρόσθέτως, ελικόπτερα Apache, ένα ανθυποβρυχιακό/ ναυτικής συνεργασίας S70 Aegean Hawk, ένα μέσο μεταφορικό NH-90, ένα επιθετικής αναγνωρίσεως τύπου OH-58D Kiowa, αεροσκάφη αεροδιακομιδών και άλλα ιπτάμενα μέσα θα είναι σε στατική έκθεση στον χώρο του αεροδρομίου.

Τη δεύτερη μέρα της εκθέσεως (Τρίτη 14 Ιουλίου), ο Υπουργός Αναπτύξεως Άδωνις Γεωργιάδης θα μιλήσει προς ένα εξειδικευμένο διεθνές ακροατήριο με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Θ’ ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με την συνεργασία της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Άμυνα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Έκθεση συμμετέχουν με εθνικά περίπτερα – μεταξύ άλλων – οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.