Τη νεοναζιστική «γέφυρα» Ζωγράφου - Ρώµης που σκόπευε να χρησιµοποιήσει τις επόµενες ηµέρες ο Χρήστος Παππάς για να φύγει από τη χώρα επιχειρεί να ακολουθήσει τα τελευταία 24ωρα η Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία, προκειµένου να ανακαλύψει όλο το σύστηµα υποστήριξης του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, που συνελήφθη έπειτα από εννιά µήνες.

Μάλιστα, στο µικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι συνάντηση µελών της Χρυσής Αυγής και Ιταλών και Βέλγων ακροδεξιών τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ρώµη, όπου συµµετείχαν και άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του καταζητούµενου µέχρι πρότινος φιλοναζιστή. Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε για το µυστικό σχέδιο του Χρ. Παππά να αναχωρήσει για την Ιταλία (σ.σ.: Μετά το τέλος της καραντίνας) περίπου δύο µήνες προ της σύλληψής του στου Ζωγράφου, όταν είχε ανακαλύψει ύποπτα ταξίδια συγγενών του στη γειτονική χώρα, όπου φαίνεται να είχαν επαφές µε πυρήνα Ιταλών ακροδεξιών. Μάλιστα, έχει ήδη επιχειρηθεί να αναζητηθούν συγκεκριµένες πληροφορίες από την Ιταλία για αυτόν τον δίαυλο επαφών, που ίσως «εξαφάνιζε» οριστικά τον φιλοναζιστή Χρήστο Παππά. Στη δικογραφία της υπόθεσης που παρουσιάζουν τα «Π» αναδεικνύονται τα άγνωστα σχέδια του Χρ. Παππά, ο οποίος φαίνεται να ενεργοποίησε «συντρόφους» του που έδιναν το «παρών» στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες και µε τους οποί ους είχε πολύχρονη γνωριµία και φιλία. Ο 60χρονος φέρεται επισήµως να είχε εξαφανιστεί και αναζητείτο από την Πέµπτη 22 Οκτωβρίου. Οµως τα ίχνη του φαίνεται να είχαν χαθεί νωρίτερα. Με την ΕΛ.ΑΣ. να ερευνά για µεγάλο χρονικό διάστηµα την ενδεχόµενη φυγή του πρώην βουλευτή του ακροδεξιού µορφώµατος στη Γερµανία, στην Ελβετία, στο Βέλγιο, στη Σερβία, στη Βουλγαρία αλλά και στη Νότια Αµερική. Μάλιστα, υπήρχαν ταξίδια υπηρεσιακών παραγόντων στο εξωτερικό και επαφές µε ξένους αξιωµατούχους για τον εντοπισµό του καταζητούµενου 60χρονου. Κι αυτό γιατί για µεγάλο χρονικό διάστηµα θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι ο άφαντος ακροδεξιός κρυβόταν σε χώρα του εξωτερικού. Ετσι, η εκδοχή να βρισκόταν στην Ελλάδα και κυρίως στην πρωτεύουσα θεωρείτο µάλλον «ακραίο ενδεχόµενο», για να αποδειχθεί ωστόσο τελικά ότι το κρησφύγετό του ήταν σε απόσταση περίπου 3 χιλιοµέτρων από το σπίτι του στου Παπάγου.

111111


Το τηλεφώνημα που «έδωσε» τον Παππά

Σύµφωνα λοιπόν µε τη δικογραφία για τον εντοπισµό του Χρήστου Παππά, όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνηµα που έγινε στις 10 Ιουνίου στην Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία. Οπως καταθέτει ένας 41χρονος αστυνοµικός, «εκτελώντας χρέη αξιωµατικού γραφείου του Κέντρου Επιχειρήσεων, άγνωστος άνδρας, ο οποίος αρνήθηκε να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, πραγµατοποίησε τηλεφωνική κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο και µου ανέφερε ότι ανήκει στη Χρυσή Αυγή, όµως όχι σε αυτή που παραπέµπουν οι ιδέες του φυγόποινου Χρήστου Παππά». Συµπληρώνοντας ότι «ο Παππάς συνεχίζει για άλλη µία φορά τη δική του, µοναχική πορεία, εξευτελίζοντας τον σύνδεσµο (σ.σ.: Τη Χρυσή Αυγή), µε την αντικοινωνική του αυτή συµπεριφορά. Κατόπιν αυτών, µου ζήτησε να σηµειώσω κάποια πράγµατα, τα οποία, όπως ανέφερε, τα γνωρίζει από πρώτο χέρι, καθώς διαµένει στη γειτονιά του Χρήστου Παππά στο Ιλιον, και πιστεύει ότι, αν αυτά διερευνηθούν λεπτοµερώς, θα οδηγήσουν στον εντοπισµό του. Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο Παππάς είχε προετοιµάσει µε κάθε λεπτοµέρεια τη διαφυγή του περίπου από τα µέσα Σεπτεµβρίου του έτους 2020 και καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του, αλλά και στην υποστήριξη της προετοιµασίας της διαφυγής του έπαιξε ένας µετακλητός υπάλληλος από τους παλιούς και φανατικούς υποστηρικτές του χώρου, ο οποίος δουλεύει σε γραφείο ευρωβουλευτή (σ.σ.: Με αυτόν είχε πολυετή γνωριµία ο µέχρι πρότινος καταζητούµενος). Ανέφερε ακόµα ότι ο εν λόγω συνεργάτης του ευρωβουλευτή ήταν αυτός που προετοίµασε από κοινού µε τον Παππά όλες τις λεπτοµέρειες της διαφυγής του και του παρείχε υποστήριξη σε θέµατα ασφαλών τρόπων επικοινωνίας µέσω εφαρµογών, αφού ο ίδιος είναι τροµερός γνώστης αυτής της τεχνολογίας. Οσο για την εύρεση χώρου, από την απόκρυψή του είµαι σίγουρος ότι ο συγκεκριµένος µετακλητός υπάλληλος γνωρίζει πού κρύβεται ο Παππάς και από την πρώτη στιγµή διατηρεί έναν δίαυλο επικοινωνίας µαζί του, ώστε να τον ενηµερώνει για όλες τις εξελίξεις».

Το κρησφύγετο και το σχέδιο φυγής του Χρήστου Παππά

Η ΕΛ.ΑΣ. έλαβε κατάθεση από τον συγκεκριµένο υπάλληλο του ευρωβουλευτή, ο οποίος υποστήριξε ότι «στις 7 Οκτωβρίου µετέφερε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής από το πατρικό σπίτι του, στο Ιλιον, και τον άφησε στην οδό Φορµίωνος, στο Παγκράτι, χωρίς να ξέρει πού πηγαίνει». Σύµφωνα µε την ΕΛ.ΑΣ., το κρησφύγετο του Χρ. Παππά ανακαλύφθηκε ότι είναι το διαµέρισµα 52χρονης Ουκρανής στου Ζωγράφου, ψάχνοντας µία λίστα περίπου 20 ατόµων-µελών της Χρυσής Αυγής, που έµεναν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δίαυλος με Ιταλούς και Βέλγους ακροδεξιούς και ο μάρτυρας που άνοιξε τον δρόμο για τη σύλληψη
Οµως, σύµφωνα µε άλλες εκδοχές, ένας από τους 11 µάρτυρες που κατέθεσαν στην ΕΛ.ΑΣ. προσφάτως υπέδειξε ακριβώς το σπίτι. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο σχέδιο φυγής του Χρ. Παππά στην Ιταλία µε τη βοήθεια στενού συγγενούς του, σηµειώσεις του οποίου είχαν βρεθεί στο κρησφύγετό του. Ο συγγενής αυτός θεωρείται ότι έχει δραστηριοποιηθεί πολιτικά στον χώρο της Ακροδεξιάς και έχει ήδη πολλές διασυνδέσεις. Σηµειώνεται ότι είχαν διαπιστωθεί σχέσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής µε το ακροδεξιό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνηµα (MSI), του οποίου το µεγαλύτερο ποσοστό που συγκέντρωσε ήταν το 8,7% στις γενικές εκλογές του 1972. Μάλιστα, µέλος του MSI ήταν Ελληνας φοιτητής που σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 1975 σε συµπλοκές µε αντιεξουσιαστές στη Ρώµη. Το MSI διαλύθηκε το 1995 και αντικαταστάθηκε από την Εθνική Συµµαχία. ∆είγµα των «γεφυρών» της Χρυσής Αυγής µε τα συγκεκριµένα ακροδεξιά ευρωπαϊκά µορφώµατα ήταν συνάντηση που έγινε στις αρχές του 2020 στην ιταλική πρωτεύουσα και υπήρξε και σχετική ανακοίνωση. Για το «ιταλικό σχέδιο» φυγής του Χρ. Παππά χρησιµοποιούνται στοιχεία από τις αναλύσεις δύο φορητών υπολογιστών και καρτών SIM που βρέθηκαν στο κατάλυµά του στου Ζωγράφου. Μάλιστα, σύµφωνα µε τη δικογραφία, σε ένα χαρτί υπήρχε για αυτή την κάρτα SIM υπόδειξη ότι «σου βάζω αυτή την κάρτα, η οποία ίσως δουλεύει, για στιγµή ανάγκης».