Με την «έκρηξη» των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» να τρομάζουν αρχές και επιστήμονες, η κυβέρνηση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει ένα ακόμη «όπλο», αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Χθες, ανακοινώθηκαν 2.327 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων στους 141 και των θανάτων στους 12.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει ένα νέο καθολικό lockdown, με στόχο να προστατευθεί η οικονομία, και προσπαθεί αντ’ αυτού με περιορισμούς στις μετακινήσεις και στην εστίαση και με την παροχή κινήτρων να πείσει τους διστακτικούς να εμβολιαστούν.

Όπως έχει προαναγγείλει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ποιους εργαζόμενους θα αφορά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε χθες ότι η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα αφορά μέχρι στιγμής μόνο τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που φροντίζουν ηλικιωμένους.

«Ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με τα εμβόλια δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και έφερε δεύτερες σκέψεις σε αρκετό κόσμο. Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να τους εξαναγκάσουμε», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αρχή αναμένεται να γίνει εντός του Ιουλίου με το προσωπικό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Θα ακολουθήσει το προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας (γιατροί και υγειονομικοί), που θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενδέχεται, στη συνέχεια, να ενταχθούν οι εξής κατηγορίες:

Εκπαιδευτικοί
Όσοι κατατάσσονται στον στρατό
Σώματα Ασφαλείας
Ένοπλες Δυνάμεις
Αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων
Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Εργαζόμενοι σε κρατικές δομές που είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όπως εργοστάσια της ΔΕΗ, δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Τι θα συμβαίνει με τους αρνητές

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολύονται από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας, θα μεταφέρονται, ωστόσο, σε θέσεις χωρίς επαφή με το κοινό.

Περίπου 40.000 οι εμβολιασμοί α’ δόσης ημερησίως

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή του για τον ρυθμό των εμβολιασμών.

«Υπήρχε κάποια στιγμή ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών γύρω στους 100.000. Κάποιες στιγμές βλέπουμε ότι αυτό είναι 85.000 – 90.000, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μονοδοσικό και ολοκληρώνεις τον εμβολιασμό. Στον ρυθμό των εμβολιασμένων είμαστε πολύ καλά», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.
«Οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης, κάθε ημέρα, είναι περίπου στις 40.000. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μήνα μπορούμε να έχουμε περίπου 1.200.000 εμβολιασμούς πρώτης δόσης», πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς.

«Αυτή την στιγμή έχουμε 1.600 εμβολιαστικά κέντρα σε πλήρη λειτουργία, έχουμε επάρκεια εμβολίων παντού. Έχουμε τη δράση που ξεκίνησε 6 Ιουλίου από την Κρήτη και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα με στοχευμένους εμβολιασμούς σε όλη τη χώρα, σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες ο κατ’ οίκον εμβολιασμός με ιδιώτες γιατρούς για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν και πραγματικά υπάρχει η δυνατότητα, η πολλή άμεση, σε όποιον θέλει να εμβολιαστεί, να το κάνει. Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι πολύ ικανοποιητικός, απλώς η αγωνία μας παραμένει», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Έχοντας 5.200.000 Έλληνες που έχουν κάνει την πρώτη δόση και ολοκληρώνοντας και τις δύο δόσεις το επόμενο διάστημα, καταλαβαίνετε ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ καθοριστικοί για να μπορέσουμε να υψώσουμε το τείχος ανοσίας, δηλαδή να περάσουμε τα 7.000.000 εμβολιασμούς στον γενικό πληθυσμό», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς.