Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Πολιτικής Προστασίας για τις σημερινές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. 

O Nίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία των πύρινων μετώπων ανέφερε ότι σήμερα έχουν ξεσπάσει μέχρι στιγμής 51 πυρκαγιές ενώ τόνισε ότι πρόκειται για άλλη μια δύσκολη ημέρα με ανέμους 6 και 7 μποφόρ και με ριπές να φτάνουν τα 8 μποφόρ. Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης πέταξε πάνω από τα Στύρα Ευβοίας με συντονιστικό ελικόπτερο.


Βελτιωμένη η εικόνα στα Στύρα Ευβοίας 

Αισθητά βελτιωμένη περιγράφει την εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς στα Στύρα ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης.

"Η εικόνα είναι καλύτερη από ότι 3 ώρες πριν. Οι συχνές ρίψεις από αέρος αλλά και η τοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος έχει περιορίσει τη φωτιά σε ένα κύριο μέτωπο στο χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί" λέει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί από αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας συμμετέχουν ομάδες εθελοντών, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα από τους Δήμους και την Περιφέρεια όπως επίσης και μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα ενώ η συγκεκριμένη έκταση στην οποία επεκτείνεται τώρα η φωτιά είχε καεί πάλι πριν από 14 χρόνια, το 2007.

Ωστόσο, το μέτωπο που εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία, καθώς θα δοθεί μεγάλη μάχη και τις βραδινές ώρες, εντοπίζεται στην Εύβοια.

Η φωτιά που ξέσπασε κατά τις 14:00, στα Νέα Στύρα, πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν δύο οικισμοί, Νημποριό και Καγκαδαίοι, ενώ εστάλη και μήνυμα 112 από την Πολιτική Προστασία για απομάκρυνση των κατοίκων.
112-538x600

Λόγω των ισχυρών ανέμων, η φωτιά στα Νέα Στύρα κατευθύνθηκε νοτιότερα, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση.

Μέχρι αργά το απόγευμα πραγματοποιούνταν από εννέα εναέρια μέσα ρίψεις, με τον δήμαρχο Κρύστου, Λευτέρη Ραβιόλο, να εκπέμπει μήνυμα αγωνίας, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο και για ισχυρούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στα Νέα Στύρα, στις επίγειες δυνάμεις βρίσκονται 64 πυροσβέστες, 23 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρο. 

Όσον αφορά στη φωτιά στον Βαρνάβα, η οποία έφτασε στις αυλές σπιτιών και ανάγκασε στην απομάκρυνση κατοίκων και τη διακοπή κυκλοφορίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε, κατά την ενημέρωση, ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη, υπάρχουν ωστόσο πύρινες εστίες.

Επιχειρούσαν στο σημείο ισχυρές επίγειες δυνάμεις με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα καθώς και 6 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη μαζί με το BERIEV-200. Την πυρκαγιά συντόνιζε ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης με τον οποίο βρέθηκαν από το πρωί στο πεδίο και εκείνος παραμένει στο σημείο.

Λόγω της φωτιάς στον Βαρνάβα, διακόπηκε νωρίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα- Καπανδριτίου από το ύψος της οδού Αθηνών, στη Ρήγα Φεραίου (λεωφόρος Βαρνάβα) από την οδό Μιλτιάδη Μαντά στο ρεύμα προς Βαρνάβα, και στην οδό 25ης Μαρτίου και νήσου Σερίφου στο ρεύμα προς Βαρνάβα.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Ελευσίνα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου στα τοπωνύμια Ρουπάκι, Πάτημα και Σοφό πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν από τις 10 και μισή το πρωί διάσπαρτες εστίες σε χαμηλή βλάστηση. Κάποιες από αυτές πλησίαζαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επί της λεωφόρου Δερβενοχωρίων αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκτασή τους.

Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας από την ΕΛΑΣ στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ , στη Λεωφόρο Δερβενοχωρίων, στη Λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής αλλά και σε άλλους κάθετους δρόμους.