Μετά τη θεαματική επιτυχία της τεχνολογίας mRNA στην πρόληψη της Covid-19, η αμερικανική Moderna επιχειρεί να εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση για την πρόληψη της εποχικής γρίπης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου mRNA που θα προλαμβάνει τέσσερα στελέχη γρίπης, τα οποία έχει στοχοποιήσει για φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Περίπου 180 ενήλικες αναμένεται να συμμετάσχουν στην τυχαιοποιημένη προκαταρκτική μελέτη.

Στόχος η ανάπτυξη «συνδυαστικού» εμβολίου

Όπως αναφέρει η Moderna στην ανακοίνωσή της, απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη «συνδυαστικού» εμβολίου που θα χορηγείται σε ετήσια βάση και θα προλαμβάνει τη γρίπη, την Covid-19 και δύο ακόμα ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV).

H εταιρεία δεν διευκρινίζει στην ανακοίνωση το επίπεδο προστασίας που θα προσφέρει το υποψήφιο αντιγριπικό εμβόλιο, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο στο Forbes ότι η αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να υπερβαίνει το 90%.

Η αποτελεσματικότητα των σημερινών αντιγριπικών εμβολίων δεν υπερβαίνει το 70%, ενώ η σύνθεσή τους πρέπει να αποφασίζεται τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την έναρξη της παραγωγής.

H γενετική αλληλουχία των ιών γρίπης

Η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να μειώσει αυτό το διάστημα στις μερικές εβδομάδες, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι η γενετική αλληλουχία των ιών γρίπης.

Επιπλέον, τα σημερινά εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς που καλλιεργούνται σε αβγά κότας, κάτι που δημιουργεί κίνδυνο για όσους πάσχουν από αλλεργία στα συστατικά των αβγών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο η γρίπη σκοτώνει από 290.000 έως 650.000 ανθρώπους το χρόνο.

Η Moderna έχει πάντως να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό, καθώς η γαλλική Sanofi σε συνεργασία με την αμερικανική Trasnslate Bio ξεκίνησαν τον Μάιο τις δοκιμές του δικού τους αντιγριπικού εμβολίου mRNA.

Πέρα από τη γρίπη, τόσο η Moderna όσο και η γερμανική BioNTech, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο της Pfizer, πειραματίζονται με εμβόλια mRNA για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου.