Τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας μέσω των social media και  γενικά στην παραπληροφόρηση ζήτησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ειδικότερα ο κ. Βατόπουλος καυτηρίασε μιλώντας στο MEGA τον πόλεμο που δέχεται η διαδικασία του εμβολιασμού, χωρίς επιχειρήματα και χωρίς καμία επιστημονική βάση, κυρίως μέσα από τα social media ζητώντας να σταματήσει η κατάσταση αυτή και προτείνοντας να γίνονται επίσημες ανακοινώσεις μόνο για τις τυχόν παρενέργειες των εμβολίων.

  «Μια είναι η λύση και είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού, είτε με αρρώστια που είναι το κακό σενάριο, είτε με το εμβόλιο που το καλό σενάριο», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και υπογράμμισε «Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ο κόσμος να εμβολιαστεί και να τελειώσει αυτή η ιστορία. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα είναι προσωρινές λύσεις».

 Δύσκολη η εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης

«Η εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης είναι δύσκολη, θέλει τέχνη. Και πολλές φορές προσπαθώντας να εκλαϊκεύουν κάτι, το λέμε λάθος. Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι αυτές που ξέρουμε, σε επίπεδο αεροπορικού δυστυχήματος, όπως είπε ο κ. Κουρέτας. Από εκεί και πέρα γίνεται πολλή συζήτηση για διάφορα θέματα. Υπάρχουν κανάλια στο YouTube όπου διάφοροι βγαίνουν και λένε διάφορα».

 «Να απαντώνται οι θεωρίες στα social media»

«Το βασικό για εμένα, είναι να γίνουν δύο πράγματα που δεν γίνονται σωστά: Να βγαίνει, ας πούμε, κάθε εβδομάδα μια επίσημη ανακοίνωση με το πόσες παρενέργειες έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, να ξέρουμε διότι βλέπω στα κοινωνικά δίκτυα το εξής: Αυτός έκανε το εμβόλιο και έπαθε αυτό, ο άλλος έκανε εμβόλιο και πέθανε. Αυτά πρέπει να απαντώνται. Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν διάφορες θεωρίες που πρέπει να απαντώνται. Δεν έχουμε καταλάβει την ισχύ του Ίντερνετ, ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι νομίζει», συμπλήρωσε ο κ. Βατόπουλος.

 Ανυπόστατη επιστημονικά η θεωρία για την αλλαγή του DNA

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στην ίδια εκπομπή, έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ανθρώπους που διστάζουν να εμβολιαστούν.

 «Είναι ανυπόστατη επιστημονικά η θεωρία για την αλλαγή του DNA. Χθες το βράδυ δυστυχώς, ένας συνάδελφος μου έστειλε μια δημοσκόπηση και το 7% το πιστεύει. Οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 20%. Το ότι τα εμβόλια προάγουν τις μεταλλάξεις, αυτό το πράγμα είναι κακοήθεις άγνοια. Όχι μόνο δεν προάγουν τις μεταλλάξεις, προφυλάσσουν. Αυτά τα μαθαίνουμε σε πρωτοετής φοιτητές», διευκρίνισε.

Επίσης, ανέφερε το εξής: «Υπάρχουν δύο ομάδες πληθυσμού, οι νεώτεροι και οι μεγαλύτεροι. Οι πιο νέοι το περνούν ελαφρά αλλά μεταδίδουν τους μεγαλύτερους που νοσούν και πεθαίνουν. Ο φόβος είναι χωρίς λόγο. Ο κίνδυνος είναι 6 στο εκατομμύριο να εμφανίσουν παρενέργεια. Ο κίνδυνος από τα αντισυλληπτικά είναι 150 στο εκατομμύριο και ο κίνδυνος όταν καπνίζεις είναι 60.000 στο εκατομμύριο».