Στις περιοχές της χώρας που εμφανίζουν επιθετική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, επικεντρώνεται το βάρος των ειδικών και της κυβέρνησης, προκειμένου να ανακοπεί το διαφαινόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, αυτό που ουσιαστικά ανησυχεί τις αρχές είναι η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα που ενισχύει τη διασπορά του ιού και σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ορισμένων περιοχών αναμένεται να κρίνει καθοριστικά την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο ΕΟΔΥ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ποσοστά θετικότητας στην επικράτεια και από τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει ότι πέντε περιοχές με πρώτο το Ρέθυμνο βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 28 Ιουνίου 2021 - 04 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.89% σε σύνολο 265.549 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.22% σε σύνολο 1.398.702 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

θετικοτητα

Στα πιο υψηλά ποσοστά ήταν το Ρέθυμνο με 1,85% θετικότητα, τα Γρεβενά με 0,93%, ο νότιος τομέας Αθηνών με 0,84%, η Ηλεία με 0,71% και η Μύκονος με 0,65%.

Παράλληλα, υπήρχαν και κάποιες περιοχές, όπως οι Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Κάρπαθος, Κέα, Κύθνος και Μήλος, που κατέγραψαν μηδενικά ποσοστά θετικότητας (0,0%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στο Ρέθυμνο εντοπίστηκαν 69 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες και στα νότια προάστια έφτασαν τα 239.

Κρίσιμος ο Αύγουστος

Στην κρισιμότητα του Αυγούστου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα στέκονται οι ειδικοί, προειδοποιώντας ότι αν εφησυχάσουμε και δεν χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας δεν θα γλιτώσουμε το τέταρτο κύμα.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κρούσματα θα ανέλθουν  σε 2.000 σε καθημερινή βάση για τις επόμενες δέκα ημέρες.

«Μαύρο Αύγουστο» διαβλέπει και ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, περιγράφοντας πως «μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου». Σχολιάζοντας, ακόμη, πως τα δύσκολα είναι μπροστά, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «αυτό που ζούμε, το πέρασμα από τη χαλάρωση των μέτρων στη διάδοση της «Δέλτα» -η οποία σε λίγο θα κυριαρχήσει, αλλά ακόμα βρίσκεται στην αρχή της- είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων και την κακή εφαρμογή των υπολειπόμενων μέτρων», συμπεραίνοντας ότι «αυτό που θα ζήσουμε, θα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα».

Στο τραπέζι η καθολική χρήση μάσκας

Υπό συζήτηση αναμένεται να τεθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμνπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο η Επιτροπή να εισηγηθεί εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης συνωστισμού.

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, οι οποίες διακινούνται στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τίποτε δεν αποκλείει η αυστηρή αυτή σύσταση για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους να αφοράς πρωτίστως εκείνες τις Περιεφερειακές Ενότητες της χώρας μας, οι οποίες εμφανίζουν τα πιο χαμηλά ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, καθώς και σε εκείνες, οι οποίες οι οποίες βρίσκονται ή αναμένεται να τεθούν στο «κόκκινο» επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID – 19.

Επανέρχονται τα μέτρα στη διασκέδαση

Με τις συναθροίσεις και τα πάρτι να οδηγούν σε έξαρση των κρουσμάτων η κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση περιοριστικών μέτρων για τα κέντρα διασκέδασης, ούτως ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς,  οι συναθροίσεις και οι χώροι διασκέδασης όπως μπαρ και κλαμπ αποτελούν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ότι από την Πέμπτη, όλοι οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους πελάτες και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχουν οριστεί προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας - όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα - όπως σημειώσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ' την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.