Έντονη είναι η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για την αυξητική πορεία της πανδημίας στη χώρα, με πολλούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκτίναξη των κρουσμάτων τον Αύγουστο.

Πάμε για 3.500 κρούσματα τον Αύγουστο

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται στο 4ο κύμα της πανδημίας.

«Είμαστε καθαρά στην εκθετική φάση της εξέλιξης του 4ου κύματος. Αρχίζει να αναπτύσσεται κυρίως από τη χαλάρωση που έχουμε δείξει, γιατί το ποσοστό των κρουσμάτων δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλο». Ωστόσο, «από το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου θα έχουμε τη μεγάλη ανάπτυξη της Δέλτα η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα. Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να φτάσουμε μέχρι και 3.500 κρούσματα».

Όπλο για όλους ο εμβολιασμός

Ο καθηγητής παρότρυνε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα, ενώ δήλωσε θετικός στην καθολική χρήση μάσκας από όλους. «Ναι στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους άσχετα από το αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος».

Σημαντικό όπλο είναι και τα self-tests τα οποία «μας καθοδήγησαν στην πτώση που ζήσαμε». Η αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο δεν αποτυπώνεται ακόμα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οφείλεται αφενός στο γεγονός της απόκλισης των 14 ημερών που υπάρχει από τη νόσηση και την ανάγκη νοσηλείας, και αφετέρου στο γεγονός ότι οι νέοι που νοσούν παρουσιάζουν ελαφρύτερα συμπτώματα.

Ωστόσο, όταν οι αριθμοί γίνουν πολλοί μεγάλοι, η πίεση στο σύστημα υγείας θα υπάρχει», κατέληξε ο καθηγητής.