Θλίψη σκόρπισε το πρωί της Τετάρτης η είδηση θανάτου του επικοινωνιολόγου, Βασίλη Τοκάκη, σε ηλικία μόλις 44 ετών.

Ο Βασίλης Τοκάκης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πάλεψε ηρωικά με τον καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ στο βιβλίο που είχε γράψει «Άνοιξη Μυαλού» περιέγραψε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε όλο αυτό διάστημα με τη νόσο.

Γνωστός επικοινωνιολόγος και πανεπιστημιακός, συνεργάτης πολλών υπουργών, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ολυμπιακός και στη συνέχεια του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο Βασίλης Τοκάκης άφησε πίσω του πόνο, θλίψη αλλά στην μνήμη όλων θα μείνει ανεξίτηλη η μαχητικότητα και η δύναμή του για ζωή και δημιουργία.

Πολιτικοί, άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε, φίλοι και συνοδοιπόροι του από τα χρόνια της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ με μηνύματά τους αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Τοκάκη στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης στην οικογένειά του.

Κικίλιας: Θα τον θυμάμαι πάντα με συγκίνηση και αγάπη

Ο υπουργός Υγείας έγραψε: «Έφυγε από κοντά μας ο καλός φίλος Βασίλης Τοκάκης. Ένας μεγάλος αγωνιστής, ένας υπέροχος ανθρωπος. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Θα τον θυμάμαι πάντα με συγκίνηση και αγάπη».


Χατζηδάκης: Η δύναμη και το πείσμα του άλλωστε θα μείνουν εδώ για να μας εμπνέουν όλους
O υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έγραψε μεταξύ άλλων: «Ενώνουμε λοιπόν όλοι οι συνεργάτες και οι φίλοι του από την παλιά ΟΝΝΕΔ τον δικό μας πόνο με τον πόνο της οικογένειας του Βασίλη. Και υποσχόμαστε να μην τον ξεχάσουμε ποτέ. Η δύναμη και το πείσμα του άλλωστε θα μείνουν εδώ για να μας εμπνέουν όλους! Καλό ταξίδι, φίλε Βασίλη».


Οικονόμου: Αληθινός, ρομαντικός, ασυμβίβαστος, πεισματάρης, επιστήμονας, επαγγελματίας, συγκλονιστικά δυνατός και αμετανόητα ΔΑΠίτης

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Οικονόμου τόνισε στην ανάρτησή του: Οι αξίες και οι αρχές του τον προσδιόριζαν σε όλα του. Στον τρόπο που πάλευε για τις ιδέες του, στο πως διεκδικούσε και υπερασπιζόταν εκείνα που αγαπούσε με πάθος, στο πως στήριζε σαν πραγματικός αρχηγός τους φίλους του, στους δρόμους που άνοιγε και στην εξέλιξη του για να πατά στα πόδια του και να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, στο πως κοίταζε κατάματα όλα τα εμπόδια ακόμα και τα ανυπέρβλητα.

Μώραλης: Καλό ταξίδι φίλε και να είσαι βέβαιος ότι θα είσαι για πάντα στο μυαλό, αλλά κυρίως στην καρδιά μας

Ο δήμαρχος Πειραιά έγραψε συντετριμμένος: Έφυγε ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ένας καλός φίλος, ένας στενός συνεργάτης, μα πάνω από όλα, ένας εξαιρετικός οικογενειάρχης και πατέρας. Αξιοπρεπής στη ζωή του, αξιοπρεπής και στην άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο στον εγκέφαλο, τους τελευταίους 20 μήνες μετά τη διάγνωση. Η παρακαταθήκη που αφήνει στην αγαπημένη του Ρίτα και στα δυο του παιδιά, τη Δήμητρα και τον Γιώργο σημαντική. Είμαι βέβαιος ότι είναι περήφανοι. Είναι αυτές οι στιγμές που ενώ έχεις τόσες σκέψεις και μνήμες στο μυαλό σου, ενώ έχεις τόσα πολλά και έντονα συναισθήματα δυσκολεύεσαι να τα εκφράσεις. Ίσως να μην είναι και αναγκαίο αυτήν τη στιγμή. Καλό ταξίδι φίλε και να είσαι βέβαιος ότι θα είσαι για πάντα στο μυαλό, αλλά κυρίως στην καρδιά μας.


Τον Βασίλη Τοκάκη αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Αποχαιρετάμε τον Βασίλη Τοκάκη, έναν καλό φίλο και συνεργάτη, ο οποίος σε ηλικία 44 ετών έχασε τη μάχη για τη ζωή, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή πάλεψε γενναία με την ασθένειά του. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», έγραψε ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, συνοδεύοντας το μήνυμά του, από μία φωτογραφία του εκλιπόντος.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός σε ανακοίνωσή της σημείωσε για την απώλεια του Βασίλη: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποχαιρετά τον Βασίλη Τοκάκη, ο οποίος σε ηλικία 44 ετών έχασε τη μάχη για τη ζωή, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή πάλεψε γενναία με την ασθένειά του. Ήταν σύμβουλος επικοινωνίας του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, ενώ διετέλεσε Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αφήνει παρακαταθήκη το βιβλίο του «Άνοιξη μυαλού». Τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα δίνονται στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα». Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε στην ανάρτησή του: Ο Βασίλης πάλεψε με αξιοθαύμαστη γενναιότητα το κακό, με όλες του τις δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, δίνοντας σε όλους μας μαθήματα για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής. Το πρόωρο το φευγιό σου φίλε, μας γεμίζει ατελείωτη θλίψη, παρόλη την προσπάθεια σου να μας προετοιμάσεις. Δυστυχώς η ζωή, αλλιώς τα υπολογίζουμε και αλλιώς τα φέρνει. Καλό σου ταξίδι σειρά…


Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου αποχαιρέτησε με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό μήνυμα τον Βασίλη: Μερικές φορές τα λόγια δεν είναι αρκετά. Δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν τους κοινούς αγώνες, την κοινή προσπάθεια και τις μάχες. Δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν τις εντάσεις, τις δυσκολίες και τη φιλία που ακολούθησε. Δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν τη θλίψη. Αντίο Βασίλη μου. Ήσουν πάντα αληθινός μαχητής, πάντα μπροστάρης από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής σου. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Σε μια συγκινητική δήλωση η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Σταυρούλα Αντωνάκου, ανέφερε: Κάπου θα ξανασυναντηθούμε φίλε και σίγουρα θα κάνουμε παρέα,γιατί ήσουν ‘ανοιξη μυαλού και ψυχης. Τιμή μου η φιλια σου. Καλό ταξίδι.

Συγκινητικό το μήνυμα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ για τον πρώην γραμματέα της Οργάνωσης: Σήμερα αποχαιρετούμε με θλίψη τον Βασίλη Τοκάκη. Υπηρέτησε με πάθος τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, λειτουργώντας με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον. Και απέναντι σε μια άνιση μάχη, υπήρξε μαχητής και παράδειγμα για όλους μας. Καλό ταξίδι Γραμματέα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ και συνοδοιπόρος του Βασίλη Τοκάκη, Μάριος Τσάκας, ανέβασε μια φωτογραφία από τα παλιά και έγραψε: Με τον Γραμματέα και αρχηγό μας, μεταφέραμε χιλιάδες Δαπιτες σε κάθε γωνία της Ελλάδας (η φωτό εδώ από αποστολή της ΟΝΝΕΔ στην Βόρεια Ήπειρο). Για μια ομιλία του Προέδρου, για ένα καλό πλάνο, για να στηρίξουμε κάποιον φίλο που κατέβαινε στις εκλογές, απλά για την τρέλα μας. Ήρθε η ώρα να κάνω και μια τελευταία «κινητοποίηση» για τον Γραμματέα μας Vassilis Tokakis. Θα τον αποχαιρετήσουμε αύριο Πέμπτη και 12:00 στο νέο Κοιμητήριο Γλυφάδας (ψηλά στο βουνό της πόλης). Του αξίζει ένα τελευταίο χειροκρότημα.


Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος δήλωσε: Ο Βασίλης Τοκάκης ήταν πρωταγωνιστής σε όλα εκείνα που έδεσαν πολλούς από εμάς,τότε που για νύχτες και μέρες, μήνες και χρόνια της νιότης μας θελήσαμε να γίνουμε κάτι παραπάνω από τον εαυτό μας. Ο άνισος αγώνας που έδωσε με παλικαριά και θάρρος θα είναι πάντα ένα παράδειγμα δύναμης ψυχής και ανθρώπου νικητή.


Βασίλη, δεν θα σου πω αντίο, γιατί δεν θα φύγεις ποτέ από τη σκέψη μας. Φεύγει κάποιος μόνο όταν τον ξεχάσουμε, κι εσύ φώλιασες για πάντα στις καρδιές μας κι εκεί θα ζεις παντοτινά. Της γενιάς μας βασιλιά, δεν θα κατέβεις ποτέ τα σκαλιά.

Ο Δ’ Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαππάς έγραψε: Εγω θα σε θυμάμαι πάντα χαμογελαστό να μου λες να βάλουμε γάντια και να ανεβούμε για τρείς γύρους. Σου έλεγα «ρε Βασίλη, είμαι άλλη κατηγορία». Αλλά δεν σε πείραζε. Και μετά που ήρθε το θεριό δεν κατάλαβες τίποτα ρε φίλε. Το πολέμησες με όλη σου τη δύναμη. Και όλοι σε θαυμάσαμε και θα σε θαυμάζουμε γι αυτό. Να έχεις ένα ήρεμο ταξίδι για τους καλύτερους τόπους.


Ο επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης σημείωσε: Ο Βασίλης Τοκάκης ήταν από τα καλύτερα παιδιά που γνώρισα στο χώρο της πολιτικής και της επικοινωνίας. Τον ήξερα από πρωτοετή φοιτητή και είχαμε φιλικές σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Συχνά ρωτούσα τη γνώμη του για ζητήματα διαχείρισης κρίσεων (ήταν η ακαδημαϊκή ειδικότητα του) και ακόμα συχνότερα μιλούσαμε για τα πολιτικά, τα Πειραιώτικα και τον Ολυμπιακό.
Ο Βασίλης ήταν εξαιρετικός στη δουλειά του, σοβαρός, πειθαρχημένος, κύριος στη συμπεριφορά του, ένας εξαιρετικός χαρακτήρας για τον οποίο όλοι μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια.

Στις 4 Δεκεμβρίου του ‘19 είχε γίνει η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου μου. Ο Βασίλης λίγες μέρες πριν είχε κάνει την πρώτη εγχείρηση. Μιλούσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε «Θα είστε όλοι εκεί, θα έρθω ακόμα και με τον ορό στο χέρι. Κράτησε μια θέση μόνο για μένα και τον Μάριο γιατί δεν θα μπορώ να είμαι πολύ ώρα όρθιος». Και ήρθε το θηρίο και θυμάμαι πόσο είχε συγκινήσει όλους τους φιλους που ήμασταν μαζεμένοι εκεί που τον αγκαλιάζαμε με αγάπη, θαυμασμό και περηφάνια για τη γενναιότητα που έδειχνε. Βασίλαρε θα λείψεις σε όσους μας και θα σε θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη.


Ο πολιτευτής της ΝΔ και ιατρός Μιχάλης Λιβανός αποχαιρέτησε τον φίλο του από τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ: Καλό ταξίδι φίλε, συναγωνιστή, γραμματέα , δαπιτη Βασίλη Τοκάκη....

Θυμάμαι ακόμη την πρώτη μέρα που σε γνώρισα ως γραμματέα Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ με το αυστηρό και ψαρωτικο σου υφος να με σκαναρεις από την κορφή ως τα νύχια, να με εμψυχώνεις, να με συμβουλεύεις, να έχεις μια σιγουρη και σωστή απάντηση για όλα! Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, ο Βασιλης ζει στις ψυχες μας και θα είναι πάντα μαζί μας! Ένας πραγματικός φιλος, ένας γνήσιος αγωνιστής της ζωής και της παράταξης... Καλό παράδεισο Γραμματέα!... Υγ: κάποια στιγμή η ιστορία γράφτηκε, η ιστορία άλλαξε, με μια μικρή δική σου κίνηση, μια υπογραφή... κάτι από τα τόσα πολλά που εκανες και πολλοί δεν ξέρουν...


Η πρόεδρος του ΣΕΦ Χριστίνα Τσιλιγκίρη αποχαιρέτησε επίσης τον Βασίλη: Ο Βασίλης Τοκάκης «έφυγε», όπως ακριβώς έζησε και τον γνωρίσαμε. Ως ένας μαχητής της ζωής με λαμπρό πνεύμα και διαύγεια μέχρι την ύστατη στιγμή. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.