Τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις 9 Ιουλίου από το υπουργείο Παιδείας.

Θα τηρηθεί ο κλασικός τρόπος ανακοίνωσης, όπως η ανάρτηση στους πίνακες των σχολείων, αλλά και μέσω της εφαρμογής του results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία τους. Ωστόσο εφέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα λάβουν σχετικό sms στο οποίο θα τους γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα.

Όσοι μαθητές δήλωσαν μέχρι χθες τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου θα λάβουν ομοίως σχετικό sms και όταν θα ανακοινωθούν οι βάσεις των σχολών μέσω του οποίου θα τους γνωστοποιείται η σχολή ή το τμήμα εισαγωγής τους.

Άνοδος στις περιζήτητες σχολές

Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις αναμένεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων για τις περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και τις αντίστοιχες επιδόσεις των μαθητών στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής (δηλαδή κοντά στα 8.000 μόρια) και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ.

Επιπροσθέτως, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 15% δεν θα είναι σε θέση να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από τη διόρθωση των γραπτών δεν προβλέπεται να αγγίξει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, δηλαδή να μη συγκεντρώνει περίπου 8.000 μόρια.

Δύο Μηχανογραφικά

Ακόμα μία φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι εφέτος μπορούν να καταθέσουν δύο μηχανογραφικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν και τμήματα των ΙΕΚ σε περίπτωση που επιθυμούν.

Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων σε συνάρτηση με τη σχετικά μικρή δυσκολία των θεμάτων, δείχνουν ανοδική πορεία των βάσεων και παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης, θα παραμείνουν εφέτος κενές λόγω του ότι για να εισέλθει ένας υποψήφιος θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να συγκεντρώνει περίπου 8000 μόρια, όταν μέχρι πέρυσι αρκούσε να μπει ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.