Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σε συνδυασμό με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θέτει σε άμεση προτεραιότητα το σχέδιο «Πειθώ», με στόχο την ενίσχυση της εμβολιαστικής διαδικασίας, ενώ στο στόχαστρο του σχεδιασμού μπαίνουν δήμοι της επικράτειας που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Στο στόχαστρο 82 δήμοι με ποσοστό κάτω του 35%

Ειδικότερα, η κυβέρνηση στοχεύει σε 82 δήμους, εκ των οποίων οι 50 έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 25%. Αναλυτικά πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους δήμους δήμοι Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Κιλελέρ και Καρπενησίου, ενώ υπάρχουν και δήμοι στις Σέρρες και στη Ροδόπη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται ακόμα και κάτω από το 10%. Στο μικροσκόπιο, επίσης, μπαίνουν περιοχές σε Πελοπόννησο, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, θα ξεκινήσει κάποιες περιοδείες, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, στη Φθιώτιδα, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους της Εκκλησίας όσο και με επιχειρηματίες της εστίασης και ανθρώπους του τουρισμού, ώστε να υπάρχει μια εκστρατεία πειθούς απέναντι στους πολίτες για να εμβολιαστούν, αλλά και να τηρούν τα μέτρα.

Ο ρόλος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι κομβικός στη μάχη για την ενθάρρυνση των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα, ο Στέλιος Πέτσας συναντήθηκε για αυτό τον λόγο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώ υπάρχει η σκέψη να αποσταλεί μια επιστολή του ιδίου, η οποία θα διαβαστεί σε όλες τις εκκλησίες στη λειτουργία της Κυριακής, προκειμένου να πείσει τους πιστούς να εμβολιαστούν.

Το σχέδιο «Πειθώ»

Τα βασικά σημεία του σχεδίου «Πειθώ» της κυβέρνησης είναι τα εξής:
-Θα επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.
-Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
-Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα - πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.
-Στις περιπτώσεις που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει τους πιστούς.
-Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.
- Όσοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν, η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
-Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnson & Johnson και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.
-Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
 

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την έκρηξη κρουσμάτων

Σημειώνεται, πως το μεσημέρι της Τρίτης οι αναφορές για εκθετική αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού, σήμανε κόκκινο συναγερμό στο Μαξίμου, όπου έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, οι υφυπουργοί Λευτέρης Οικονόμου και Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας ο πρόεδρος το ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, με αντικείμενο την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Στο μεταξύ το απόγευμα της Τρίτης ο Νίκος Χαρδαλιάς προέβη σε ανακοινώσεις αυστηρότερων όρων λειτουργίας για τα κέντρα διασκέδασης, όπου επιτρέποντα αποκλειστικά οι καθήμενοι πελάτες, ενώ βαριά πρόστιμα και 15νθημερα λουκέτα περιμένουν όσους επιχειρηματίες παραβιάσουν τα μέτρα.