«Χωρίς τείχος ανοσίας θα συνεχίσει αυτός ο φαύλος κύκλος τον οποίο πρέπει κάποια στιγμή να ανακόψουμε. Αν δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσία παγκόσμιο το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Επιστροφή στην κανονικότητα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κουνιά και Θανάση Φουσκίδη, ο μικροβιολόγος και βιοπαθολόγος, Παναγιώτης Αποστολακόπουλος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι τα προνόμια των εμβολιασμένων και η δυσκολία της καθημερινότητας των ανεμβολίαστων θα φέρουν αποτέλεσμα ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι, ο κ. Αποστολακόπουλος απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια αν θα φέρει αποτέλεσμα, αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι το μεγαλύτερο προνόμιο που έχουν οι εμβολιασθέντες είναι ότι μπορούν να χαίρονται πιο άνετα την καθημερινότητα και το προνόμιο ότι είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, ασφαλείς».

«Θεωρητικά ασφαλείς γιατί ένα ελάχιστο ποσοστό από τους εμβολιασμένους θα νοσήσει και αυτό γιατί δεν ξέρουμε ότι τα εμβόλια δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα, έχουν 95% άρα το 5% μπορεί να νοσήσει. Αυτό το ελάχιστο ποσοστό μπορεί να νοσήσει σαν να είναι ανεμβολίαστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ.: Λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ή και με το κυρίαρχο στέλεχος;

«Αυτό και με το πρώην κυρίαρχο στέλεχος γιατί τώρα εγώ θεωρώ ότι τώρα το κυρίαρχο στέλεχος είναι η Δέλτα, και με το βρετανικό στέλεχος πάλι θα υπήρχε ένα ποσοστό εμβολιασθέντων οι οποίοι θα νοσούσαν σοβαρά. Όπως υπήρχε και ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι θα έπαιρναν τον ιό αλλά δεν θα τον καταλάβαιναν σχεδόν καθόλου θα το περνούσαν πάρα πολύ ήπια», διευκρίνισε ο μικροβιολόγος.

«Αυτό είναι το μεγάλο προνόμιο που έχουν οι εμβολιασθέντες, αυτό πρέπει να το καταλάβουν αυτοί οι οποίοι είναι αρνητές», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα, ανέφερε: «Νομίζω ότι η κατάσταση ξεκινάει ήδη τώρα να γίνεται εκτός ελέγχου, ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει πάρα πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι η κατάσταση ελέγχεται οριακά και αν δεν προσέξουμε τώρα δυστυχώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα στις επόμενες μέρες, εβδομάδες το πρόβλημα θα μεγαλώσει αρκετά, τόσο αρκετά ούτως ώστε θα πληγεί και ο τουρισμός και η οικονομία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown μέσα στον Αύγουστο, ο κ. Αποστολακόπουλος απάντησε: «Όσο και αν όλοι εμείς το απευχόμαστε τα τοπικά lockdown είναι πολύ πιθανό να χρειαστούνε μέσα στο καλοκαίρι και μες τον Αύγουστο. Εγώ όπως βλέπω τα πράγματα και θεωρώ ότι τα βλέπω πολύ ρεαλιστικά δεν αποκλείω ούτε το γενικό lockdown στο τέλος Αυγούστου».

«Αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, όπως φαίνεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για να γίνει κατι τέτοιο, μπορεί να υπάρξει η αναγκαιότητα ενός γενικότερου lockdown ή κάποιων γενικευμένων μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι κάτι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν θα είναι και το τελευταίο το οποίο θα έρθει γιατί τα γράμματα της αλφαβήτου ίσως να είναι λίγα για να περιγραφούν όλες οι μεταλλάξεις οι οποίες θα έρθουν από τώρα και στο εξής. Άρα από τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τη δέουσα σοβαρότητα και να πάρουμε κάποια μέτρα τα οποία θα είναι λίγο πιο ήπια», επισήμανε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜ: Λέτε ότι μπορεί να έρθει μια πιο ισχυρή μετάλλαξη τον Σεπτέμβριο, μετά τον Γενάρη να έρθει μια άλλη μια πιο ισχυρή μετάλλαξη, τι μπορεί να γίνει πέρα από τον εμβολιασμό για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος

«Το ‘’φάρμακο’’ ξέρετε ότι είναι ένα, δεν υπάρχει άλλο φάρμακο για να περιοριστεί η πανδημία είναι το εμβόλιο. Αν δεν χτιστεί το τείχος ανοσίας γιατί τώρα δεν έχουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς αν μπορεί να χρειαστεί και τρίτη δόση, απάντησε: «Μπορεί να χρειαστεί και τρίτη δόση αλλά αυτό δεν είναι το πρωτεύον ζήτημα αυτή τη στιγμή γιατί η τρίτη δόση θα αφορά ανθρώπους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί 6 με 8 μήνες πριν».

ΔΗΜ: Λένε πολλοί ότι το φάρμακο θα είναι αυτό που θα δώσει λύση και μάλιστα πολλοί λένε ότι ένα φάρμακο θα έρθει να βοηθήσει στο τείχος ανοσίας, ισχύει αυτή η θεωρία;

«Βεβαίως και ισχύει ότι το φάρμακο θα βοηθήσει αρκετά αλλά το τείχος ανοσίας παρόλα αυτά επιμένω ότι χτίζεται με τον εμβολιασμό. Και μόνο ο εμβολιασμός θα αποτρέψει τη δημιουργία μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία θα μπορούν να αντισταθούν ακόμα και σε ένα φάρμακο που μπορεί να μην πιάνει μια μετάλλαξη. Εμείς πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού, αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού αυτός ο ιός θα προσαρμόζεται, θα αμύνεται, θα μεταλλάσσεται γιατί η μετάλλαξη είναι ένα είδος άμυνας που έχει ο ιός και αυτός προσπαθεί να επιβιώσει», συμπλήρωσε ο κ. Αποστολακόπουλος.

«Αυτός θα μεταλλάσσεται και χωρίς τείχος ανοσίας θα συνεχίσει αυτός ο φαύλος κύκλος τον οποίο πρέπει κάποια στιγμή να ανακόψουμε. Αν δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσία παγκόσμιο το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται», σημείωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, δήλωσε ότι και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Ερωτηθείς στο αν χρειαστεί και τρίτη εμβολιαστική διαδικασία σε τι χρονική απόσταση τοποθετείται σε σχέση με τη δεύτερη δόση, απάντησε: «Σε ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών από την ολοκλήρωση του σχήματος του εμβολιασμού. Έξι μήνες τουλάχιστον δηλαδή αν είναι AstraZeneca θα είναι 9 μήνες από την πρώτη δόση, αν είναι Pfizer θα είναι 6 μήνες και 20 μέρες».