Τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, ιδιαίτερα στα Νότια προάστια της Αττικής σε πολύ νεαρές ηλικίες καθώς κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στήνονται τεράστια πάρτι με μεγάλα μαγαζιά στην παραλιακή και χιλιάδες θαμώνες όπου κανείς δε φοράει μάσκα.

Ατομικά μέτρα (;)

Βράδυ Σαββάτου στα Νότια Προάστια, σε γνωστό παραλιακό beach club. Χιλιάδες νέοι, ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς μάσκες, χωρίς καμία απόσταση, χωρίς συναίσθηση του κινδύνου. Όλα αυτά με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να καλπάζει, τους εμβολιασμούς να φρενάρουν και τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόνο το Σάββατο στα Νότια Προάστια έγιναν 388 τεστ. 25 ήταν θετικά, με μέσο όρο τα 18 έτη.

Τα στοιχεία της αύξησης των διαγνώσεων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας το 3ημερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή σοκάρουν. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε την δραματική εκτόξευση των κρουσμάτων, κάνοντας σαφές ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι εδώ και δυστυχώς χτυπά ανεξέλεγκτα.

  • Παρασκευή: 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα
  • Σάββατο: 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
  • Κυριακή: 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα

Καμπανάκι από Τσιόδρα

Καμπανάκι χτύπησε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην πρωινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, δίνοντας έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα δηλαδή:

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της διασποράς του κοροναϊού σε κέντρα διασκέδασης και κλαμπ, δηλαδή στις εστίες διασποράς.

Σαρωτικοί έλεγχοι δρομολογούνται από την πολιτεία, με αφορμή το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης και των κλαμπ από τις 15 Ιουλίου, με τον διαχωρισμό σε χώρους για εμβολιασμένους και μη. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο να έχει επιτευχθεί το επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού, με την αντιπολίτευση να στρέφει τα πυρά της στο Μαξίμου.

Μέχρι την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η σύσταση για όλους είναι

  • Συχνά προληπτικά self-tests
  • Αποφυγή δραστηριοτήτων συγχρωτισμού
  • Χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός
  • Αυστηρά πρόστιμα & λουκέτα για τους παραβάτες
Η κυβέρνηση φαίνεται πως δε ρίχνει νερό στο κρασί της όσον αφορά τους ελέγχους για τα μέτρα κατά της πανδημίας, με τους παραβάτες να πληρώνουν ακριβά την απειθαρχία. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί μια λίστα αυστηρών μέτρων που, σε συνδυασμό με το σαφάρι ελέγχων, στόχο έχει να βάλει τέλος στις παράνομες συμπεριφορές κέντρων διασκέδασης.

Προβλέπεται ακόμη και λουκέτο από την πρώτη μέρα για καταστήματα που παραβιάζουν τα υγειονομικά μέτρα, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο και επιβολής τοπικού lockdown όπου η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι η επιθυμητή. Εκστρατεία πειθούς των σκεπτικών πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό ξεκινά το Μαξίμου, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τις επόμενες μέρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ, θα ξεκινήσουν πόρτα πόρτα να ενημερώνουν τους πολίτες στις «προβληματικές περιοχές», ενώ εμβόλια των Pfizer και J&J στέλνει στα χωριά η κυβέρνηση.