Στ’ αποτελέσματα της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα στη συμβολή των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων προς τις Πολιτικές Αρχές στο πλαίσιο της αντιμετωπίσεως της πανδημίας, αναφέρθηκαν οι ομιλητές του σεμιναρίου Στρατιωτικής Ιατρικής, με την επωνυμία «ΜΑΧΑΩΝ», που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του προαναφερθέντος σεμιναρίου ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών επί θεμάτων σχεδιάσεως υγειονομικής υποστηρίξεως στρατιωτικών επιχειρήσεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα επικαιροποιήσεως της γνώσεως των συμμετεχόντων επί των πρακτικών, τάσεων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής στρατιωτική υγειονομική κοινότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην πανδημία COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή προσωπικού από το Γ’ΣΣ/NRDC-GR, τα Στρατηγεία Δομής Διοικήσεως (NCS) και Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NFS), καθώς και τις Διασυνδεδεμένες Δυνάμεις με το Στρατηγείο (Affiliated Forces).

Διακεκριμένοι ομιλητές του προαναφερθέντος Σεμιναρίου ήταν ο Καθηγητής Διαχειρίσεως Κρίσεων στο King’s College του Λονδίνου και πρώην Διευθυντής Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Martin Bricknell καθώς και ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ) Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υποπτέραρχος (ΥΙ) Δημήτριος Χατζηγεωργίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς – ως προελέχθη – στ’ αποτελέσματα της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα στη συμβολή των στρατιωτικών υγειονομικών υπηρεσιών προς τις πολιτικές αρχές στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Το σεμινάριο απέσπασε ευμενή σχόλια για την απρόσκοπτη διοργάνωσή του, καθώς και για τις ευκαιρίες ανταλλαγής απόψεων και σύσφιξης σχέσεων που προσέφερε μεταξύ των Ελλήνων υγειονομικών αξιωματικών με τους συναδέλφους τους των συμμαχικών χωρών» επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Ιδιαίτερη σημασία – κατά την προσωπική μας άποψη – έχει και η ονομασία του εξαιρετικά ενδιαφέροντος αυτού ιατρικού Σεμιναρίου. «Μαχάων».

Αλήθεια, ποιος ήταν ο Μαχάων και γιατί επελέγη για να ονομαστεί ένα Σεμινάριο Στρατιωτικής Ιατρικής;

Ανατρέχοντας στη «Βικιπαιδεια» πληροφορούμεθα ότι ο Μαχάων ήταν μυθικός ιατρός, γιος του Ασκληπιού και της Ηπιόνης. «Κατά την «Αιθιοπίδα» του Αρκτίνου ο Μαχάων ήταν προστάτης της Χειρουργικής και μάλιστα της στρατιωτικής, σε αντίθεση προς τον αδελφό του Ποδαλείριο που ήταν προστάτης της «επιμελουμένης τα εσωτερικά νοσήματα» Ιατρικής, (δηλαδή της σημερινής Παθολογίας).

Οι δυο αδελφοί συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο ερχόμενοι από τη Τρίκκη «άγοντες τριάκοντα λαμπρά πλοία» (Ιλιάδα, Β 733 ), και πρόσφεραν πολλές υπηρεσίες στους Αχαιούς, ιδίως περιποιούμενοι τους ασθενείς και τραυματίες με «επωδάς», εσωτερικά και εξωτερικά φάρμακα από βότανα, και με χειρουργικές επεμβάσεις. Ο Μαχάων επιμελήθηκε τις πληγές του Φιλοκτήτη, του τραύματος του Μενελάου, και όταν πληγώθηκε ο ίδιος, από τον Πάρη, μεταφέρθηκε με το άρμα του Νέστορα από το πεδίο της μάχης στο στρατόπεδο.

Σύζυγος του Μαχάονα φέρεται η Αντίκλεια και γιοι του ο Γόργασος και ο Νικόμαχος. Εκτός αυτών ο Παυσανίας αναφέρει και τρίτο γιο με το όνομα Σφύρος, που ήταν ο ιδρυτής της λατρείας του Ασκληπιού στο Άργος.

Ο Μαχάων φέρεται ότι πέθανε φονευθείς κατ΄ άλλους από τον Ευρύπυλο, τον γιο του Τηλέφου, και κατ΄ άλλους από την Πενθεσίλεια. Τα οστά του μετέφερε ο Νέστωρ στη Γερήνια όπου ετάφησαν μεγαλοπρεπώς και που ο Παυσανίας είδε εκεί να υπάρχει άγαλμά του με εστεμμένη την κεφαλή».

Επομένως, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αντιθέτως απολύτως επιτυχής, η επιλογή του ονόματος του Μαχάονος για την ονομασία του προαναφερθέντος Σεμιναρίου Στρατιωτικής Ιατρικής