Με τον μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων κοροναϊού να έχει πέσει στα 27 έτη, υπέρ του εμβολιασμού των ανηλίκων μεταξύ 16 και 17 ετών προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία ενδέχεται να δώσει το «πράσινο φως» ακόμη και σήμερα ή τουλάχιστον αύριο, Τρίτη.

Mόνο με Pfizer

Μέχρι στιγμής, είναι ανοιχτοί οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 18 και άνω. Με την απόφαση αυτή της Επιτροπής, οι 16άρηδες και 17άρηδες θα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με το σκεύασμα της Pfizer.

Τα ραντεβού αναμένεται να ανοίξουν αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις και ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί και στον εμβολιασμό εφήβων που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, οι εμβολιασμοί μπορεί να ξεκινούν και από την ηλικία των 15 ετών.

Η αρχή θα γίνει με τους μαθητές Λυκείου

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων, είναι όμως κάτι για το οποίο εκφραζόμαστε θετικά», ξεκαθάρισε νωρίτερα σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η σκέψη της επιτροπής είναι κυρίως στα παιδιά του Λυκείου για τους εξής λόγους:

πρώτον, μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρά παιδιά

δεύτερον, φαίνεται να αρρωσταίνουν περισσότερο και να μοιάζουν με το προφίλ των ενηλίκων

τρίτον είναι συνήθως ασυμπτωματικά.

«Είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Έχουν σαφώς μεγαλύτερη κινητικότητα και επίσης μεγάλη αγωνία για την εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς είναι στην τελευταία γραμμή για τις πανελλήνιες», δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου στην ΕΡΤ.

Η ίδια αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη κατά την οποία οι νοσηλείες των εφήβων 12 -15 ετών, στις ΗΠΑ, ήταν τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τις νοσηλείες για γρίπη, παρόλο που τα παιδιά φορούσαν μάσκα. «Ίσως να έχουμε υποεκτιμήσει τη νοσηρότητα στα παιδιά», τόνισε η παιδίατρος.