Απέραντη είναι η θλίψη για την 7χρονη Αναστασία, την ανιψιά της Έρρικας Πρεζεράκου, η οποία τελικά δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από μιας σπάνιας μορφής επιθετικού παιδικού καρκίνου. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η μητέρα της Αναστασίας από την προσωπική της σελίδα στο Facebook.
Μάλιστα, έφυγε από τη ζωή την ημέρα της επετείου του γάμου των γονιών της.
«Σήμερα έχουμε επέτειο γάμου με τον Ηλία Τριανταφυλλάκη και σήμερα διάλεξε η κόρη μας, το παρανυφάκι μας, να φύγει από τη ζωή. Η Αναστασία πάλεψε όσο λίγοι, ήταν πάντα αισιόδοξη και έδωσε γερή μάχη με το χειρότερο είδος καρκίνου που έχει υπάρξει ποτέ. Έφυγε ήρεμη στον ύπνο της με την μανούλα και τον πατερούλη της να την κρατάνε αγκαλιά. Ξέρω πόσοι προσευχηθήκατε για αυτή την νεράιδα και ξέρω και πόσοι ήσασταν δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα που παλεύαμε και σας ευχαριστώ. Η Αναστασία δεν υποφέρει πια…», έγραψε στην ανάρτησή της.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες είναι οι διαδικτυακοί φίλοι της Ξένιας Πρεζεράκου, που με τα μηνύματά τους σπεύδουν να τους δώσουν κουράγιο.

* Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Αναστασία είχε διαγνωστεί με επιθετική μορφή παιδικού καρκίνου, τη γνωστή και ως DIPG. Οι γιατροί στην Ελλάδα δεν της έδιναν πολλές ελπίδες και οι γονείς της αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Αμερική προκειμένου η μικρή Αναστασία να ακολουθήσει θεραπεία. Το κόστος ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ κι έτσι ξεκίνησε μία πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από όλη την Ελλάδα με τίτλο Support Anastasia. Το κύμα αλληλεγγύης, λοιπόν, ξεκίνησε από την Καλαμάτα και απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Οι κουμπαράδες που στήθηκαν σε όλα τα καταστήματα της Καλαμάτας γέμισαν, ενώ την ίδια στιγμή σύλλογοι, ενώσεις, φορείς από το εξωτερικό, ιδιώτες, αλλά και πολλά σχολεία, έστειλαν από το υστέρημά τους και κατάφεραν να συγκεντρωθεί το ποσό των 700.000 ευρώ. Το νέο είχε ανακοινωθεί από τους γονείς της μικρής Αναστασίας μέσα από το νοσοκομείο, ευχαριστώντας όλο τον κόσμο που στήριξε τον αγώνα της 7χρονης κόρης τους. Τον περασμένο Νοέμβριο η μικρή Αναστασία έφευγε για το Χιούστον του Τέξας με τις ευχές όλων να τη συνοδεύουν στο πιο δύσκολο ταξίδι της ζωής της.

Η ζωή του Ηλία Τριανταφυλλάκη και της Ξένιας Πρεζεράκου κυλούσε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες στις ΗΠΑ καθώς η κατάσταση της υγείας του παιδιού όχι μόνο δεν βελτιωνόταν, αλλά σταδιακά έχανε λειτουργίες.

Πριν λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η θεραπεία στο Χιούστον και η οικογένεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη προκειμένου η Αναστασία να υποβληθεί σε κύκλο ακτινοβολιών στο Columbia. Ήταν ήδη πολύ ταλαιπωρημένη και η υγεία της παρουσίαζε σταδιακή επιδείνωση αφού οι ακτινοβολίες δεν τη βοήθησαν. Το βράδυ της Παρασκευής η 7χρονη έχασε τη μάχη για τη ζωή στο σπίτι που είχε νοικιάσει το ζευγάρι, την ημέρα της επετείου του γάμου τους, σε ένα ακόμα τραγικό παιχνίδι της μοίρας.

Η οικογένεια βρίσκεται σε σοκ και όλοι αναζητούν τρόπους να στηρίξουν τους γονείς που βρίσκονται μόνοι τους στην Αμερική και ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Φίλοι και συγγενείς είναι στο πλευρό τους και προσπαθούν να βρουν λόγια παρηγοριάς για τη βαριά απώλεια, αλλά και τρόπους για να επιστρέψουν οι γονείς με τη σορό του παιδιού τους στην Ελλάδα.

Η ανάρτηση της Έρρικας Πρεζεράκου

Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση της αδερφής της, η Έρρικα Πρεζεράκου είπε και εκείνη το δικό της «αντίο» στη μικρή Αναστασία. Με μία συγκινητική ανάρτηση από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook την αποχαιρέτησε αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Μας τίμησες αγγελούδι μου 7 χρόνια της ζωή σου τα μοιράστηκες απλόχερα, θυμίζοντας μας πως είναι οι Άγγελοι στη Γη. Μη μας κοιτάς εμάς εδώ που κλαίμε καρδούλα μου… μη μας δίνεις σημασία, από χαρά είναι αγάπη μου που έκανες ότι είχε αποφασίσει η ψυχή σου και ο Θεός... από χαρά είναι τα δάκρυα μας που είχαμε την τιμή να δούμε πώς είναι οι νεράιδες… και ποσό μαχήτριες είναι στα ακατόρθωτα. Δεν θα σου πω αλλά λόγια... θα μπω σε σιωπή… μπας και ακούσω το σιγοτραγούδισμά σου από εκεί ψηλά που θα παίζεις. Καλό Παράδεισο Αναστασία μου» έγραψε. Με ένα κερί στη μνήμη της μικρής του ανιψιάς την αποχαιρετά στο Facebook και ο αδερφός της μητέρας της, Γρηγόρης Πρεζεράκος.

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας της: «Πήρες τη ζωή της, το πνεύμα της όμως δεν νικιέται»

Λίγες ώρες πριν από το θάνατό της, ο μπαμπάς της, Ηλίας Τριανταφυλλάκης, είχε κάνει μια συγκλονιστική ανάρτηση στο προφίλ του στο Facebook, με τα λόγια του να ραγίζουν καρδιές. Περιγράφει τα δύσκολα στάδια, αλλά και τη μάχη που έδωσε η Αναστασία με την ασθένεια. «Της πήρες την ακοή, της κάναμε καρδιές για να της δείξουμε ποσό την αγαπάμε, της πήρες την αριστερή πλευρά, περπατούσε και ανέβαινε τις σκάλες με ένα χέρι και ένα πόδι, της πήρες την ομιλία, μας έκανε σχήματα με το χέρι, της πήρες το χαμόγελο, μας έλεγε πως χαμογελάει και ας μη φαίνεται. Της πήρες τη χαρά, τη ζωή της, απομονωμένη από τις φίλες της, την οικογένειά της και το σχολείο της, είχε τους δυο γονείς της κοντά να την αγαπάνε και να την φροντίζουν.
Της πήρες την τελευταία απόλαυση - το φαγητό, έβλεπε μάστερσεφ και ξεχνιόταν και έκανε ασκήσεις να μπορέσει να ξαναφάει. Της έδωσες τον χειρότερο χειμώνα των 150 ετών να πηγαίνει σε ένα παγωμένο σπίτι 15 φορές τη μέρα τουαλέτα. Αναγκάστηκε να φορέσει πάνες αλλά δε την ένοιαξε γιατί τη φρόντιζαν οι γονείς της, όπως ήταν μωρό. Δεν ήθελε ποτέ να κάτσει σε παιδικό καρότσι, την έβαλες σε αναπηρικό.
Της άρεσε να πηγαίνει στο μοναστήρι και στην εκκλησία, την έβαλες σε νοσοκομείο να μην μπορεί να βγει. Της άρεσε να φτιάχνει τα μαλλιά της, της πήρες αρκετά. Τώρα πας να της πάρεις την ανάσα της, μόνο έτσι μπορείς να τη λυγίσεις. Όμως δεν την κερδίζεις, ό,τι και να γίνει δεν μπορείς. Το πνεύμα της δε νικιέται», ήταν τα λόγια του πατέρα της, Ηλία Τριανταφυλλάκη.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time