Αναλγησία, ψυχραιµία, απάθεια. Αυτές οι τρεις λέξεις, σύµφωνα µε την εισαγγελέα ανηλίκων Αγγελική Τριανταφύλλου, χαρακτηρίζουν τον καθ’ οµολογίαν δολοφόνο της Καρολάιν, Χαράλαµπο Αναγνωστόπουλο. Πατώντας πάνω σε αυτό το σκεπτικό, η εισαγγελέας τού αφαίρεσε, προσωρινά, τη γονική µέριµνα της ενός έτους Λυδίας, αναθέτοντας την επιµέλειά της στη µητέρα της συζύγου του, της οποίας τόσο άδικα έκοψε το νήµα της ζωής. Το κοριτσάκι βρίσκεται στην Αλόννησο, στην αγκαλιά της γιαγιάς και του παππού της. Η Εισαγγελία Ανηλίκων έδρασε άµεσα και τάχιστα για αυτήν την υπόθεση, η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Πλέον, αναµένεται τους επόµενους µήνες το θέµα να κριθεί και στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει οριστικά πού θα ανατεθεί η επιµέλεια του παιδιού.

Ολες οι διαδικασίες κινήθηκαν υπό την εποπτεία της προϊσταµένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, όσο το δυνατόν αµεσότερα και µε τη διακριτικότητα που επέβαλλε η ύπαρξη του παιδιού, το οποίο ο ίδιος ο πατέρας του τοποθέτησε πάνω στο σώµα της νεκρής µητέρας του, προκειµένου να σκηνοθετήσει την εισβολή ληστών στο σπίτι τους και να καλύψει τα ίχνη του.

Η εισαγγελική Αρχή «είδε» σε όσα έχουν αποκαλυφθεί µέχρι σήµερα για τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν πως υπάρχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις ενοχής του 33χρονου πιλότου για τα ποινικά αδικήµατα για τα οποία του ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Οι κινήσεις και τα επιχειρήματα της εισαγγελέως και τα υπέρ του περιβάλλοντος της Αλοννήσου
Ο Χαράλαµπος Αναγνωστόπουλος κρίθηκε, άλλωστε, προσωρινά κρατούµενος για το έγκληµα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεµη ψυχική κατάσταση, και µάλιστα σε βάρος της συζύγου του και παρουσία της 11 µηνών τότε Λυδίας. Επιπλέον, πέραν της σκληρότητας της πράξης του, ο πιλότος, σύµφωνα µε την εισαγγελέα ανηλίκων, «επέδειξε αναλγησία, ψυχραιµία και απάθεια και ανέπτυξε άµεσα και οργανωµένα µεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήµατός του, προκειµένου να αποφύγει την τιµωρία, επιχειρώντας να παραπλανήσει τις Αρχές, µη διστάζοντας να προβεί στη διάπραξη και άλλου κακουργήµατος (φόνος ζώου συντροφιάς), αλλά και άλλων πληµµεληµάτων στη συνέχεια (ψευδείς καταθέσεις στις Αρχές, κατάσταση άλλων υπόπτων κακουργήµατος), αλλά και µεταχειριζόµενος ακόµα και το ανήλικο (11 µηνών περίπου τότε) τέκνο του, το οποίο τοποθέτησε επάνω στο άψυχο σώµα της µητέρας του µέχρι την άφιξη της Αστυνοµίας, ως µέρος της σκηνοθεσίας τόπου θανατηφόρας ληστείας, καθιστώντας και αυτό ωσαύτως θύµα εγκλήµατος ενδοοικογενειακής βίας». Και όχι µόνον αυτό, αλλά και από την εν γένει συµπεριφορά του 33χρονου κατηγορουµένου, σύµφωνα µε την εισαγγελέα, καταδεικνύεται ένα «άτοµο παντελώς στερούµενο ηθικών αναστολών». Επιπλέον, όπως επισηµαίνεται στη διάταξη της εισαγγελέως, «η προαναφερθείσα εγκληµατική συµπεριφορά του δύναται οπωσδήποτε να επηρεάσει την ψυχική και ηθική διάπλαση του τέκνου του, το οποίο, όπως προελέχθη, έχει ήδη θυµατοποιήσει».

Επίσης, όπως τονίζεται στην εισαγγελική διάταξη, ο 33χρονος «επιχείρησε ενέργεια που αντιστρατεύεται το συµφέρον του τέκνου του και ειδικότερα κατέλυσε τη σχέση µητέρας-κόρης, θανατώνοντας τη µητέρα της ανήλικης και µαταιώνοντας ωσαύτως οριστικά τη δυνατότητα εδραίωσης του τόσο σηµαντικού για τη ζωή και την ανέλιξη αυτής συναισθηµατικού δεσµού».

Πλεονεκτήματα η Αλόννησος - 'Ετσι πήγε η μικρή Λυδία στην οικογένεια της μαμάς της

Από την έρευνα των κοινωνικών λειτουργών, πάντως, και στις οικογένειες της Καρολάιν και του πιλότου προέκυψε ότι και οι δύο θα µπορούσαν να µεγαλώσουν τη µικρή Λυδία. Ωστόσο, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε την ανάθεση της επιµέλειας της ενός έτους κόρης του ζευγαριού στην οικογένεια της µητέρας της, καθώς κρίθηκε ότι το περιβάλλον της Αλοννήσου παρουσιάζει σηµαντικά πλεονεκτήµατα. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελική διάταξη κάνει λόγο για ένα ήσυχο και ήρεµο περιβάλλον, το οποίο «εξασφαλίζει απόσταση από τον απορρυθµιστικό της οµαλής συναισθηµατικής, ψυχικής και ηθικής διάπλασης της ανήλικης παράγοντα που συνιστά ο πατέρας της και από τον τόπο όπου θα διεξαχθεί η δίκη». Επίσης, παρά το γεγονός ότι η οικογένεια της Καρολάιν αυτήν τη στιγµή βιώνει µεγάλο πένθος, η εισαγγελέας ανηλίκων επισηµαίνει ότι µε την πάροδο του χρόνου η αφοσίωση στην ανατροφή της Λυδίας θα βοηθήσει αυτό να απαλυνθεί. Αντίθετα, η οικογένεια του 33χρονου πιλότου αναµένεται να βιώσει συγκλονιστικά γεγονότα στο µέλλον, όπως τονίζεται στη διάταξη, τα οποία ενδέχεται να τους προκαλέσουν συναισθηµατικές - ψυχολογικές διακυµάνσεις, ειδικά όσο πλησιάζει η δίκη.

Ωστόσο, οι γονείς και ο αδελφός του Χαράλαµπου Αναγνωστόπουλου, πέντε ηµέρες τον µήνα, για τέσσερις ώρες, θα µπορούν να βλέπουν τη µικρή Λυδία στην Αλόννησο, καθώς κρίθηκε ότι η επαφή του παιδιού και µε τα δύο οικογενειακά περιβάλλοντα θα βοηθήσει στην οµαλή ανάπτυξή του.