Μεγάλη ανησυχία προκαλούν άλλες δύο μεταλλάξεις, η «Λάμδα» και η «Κάππα», όπως τις έχει ονομάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ο μήνας Ιούλιος αναμένεται να είναι καθοριστικός για την ύπαρξη ή μη ακόμη και τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα!

Οι διαφορές ανάμεσα στις μεταλλάξεις

Στη χώρα μας μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 54 κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης, γνωστής πλέον ως «Δέλτα». Συγκεκριμένα, 30 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο, 1 στην Εύβοια, 1 στην Αχαΐα, 1 στην Κορινθία, 1 στη Χαλκιδική και 1 στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» παρουσιάζει συμπτώματα όπως έντονο πονόλαιμο, συνάχι και κανονική όσφρηση. Η μετάλλαξη «Λάμδα» δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα όμως είναι πολύ συνηθισμένη στη Χιλή και στο Περού. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης, ωστσόσο δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσο είναι πιο επικίνδυνη από τις υπόλοιπες. Στις 23 Ιουνίου η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας χαρακτήρισε τη Λάμδα παραλλαγή υπό διερεύνηση «λόγω της διεθνούς εξάπλωσής της και των αρκετών αξιοσημείωτων μεταλλάξεών της». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Λάμδα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Ο δρ Τζεφ Μπάρετ του βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Sanger διευκρίνισε ότι «ένας λόγος που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η απειλή από τη Λάμδα, με τη χρήση υπολογιστικών και εργαστηριακών δεδομένων, είναι ότι έχει μια μάλλον ασυνήθιστη γκάμα μεταλλάξεων, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές».

Η μετάλλαξη «Κάππα» σαρώνει την Αυστραλία και κυρίως τη Μελβούρνη. Η μετάδοσή της είναι ταχύτατη με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και κατά την παραλαβή ενός πακέτου, ενός καφέ ή σε ένα μολ όπως δείχνουν τα στοιχεία της Αυστραλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίζει εντελώς διαφορετικά συμπτώματα από το αρχικό στέλεχος του ιού. Προκαλεί δηλαδή πόνο στην κοιλιά και διάρροια. Στην Ελλάδα έχει βρεθεί μόλις ένα κρούσμα της εν λόγω μετάλλαξης στην Πάτρα.