Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε από την προσεχή Δευτέρα για τις μετακινήσεις στα νησιά

Οι διαφοροποιήσεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς δείχνουν την βούληση της κυβέρνησης να μην ληφθούν εκ νέου οριζόντια μέτρα, σε ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα, με δεδομένη την ανησυχητική εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στη χώρα μας. Παράλληλα τα μέτρα που εφαρμόζει η Πολιτεία, αποτελούν κίνητρο προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν εστιάζουν στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Έτσι, από τις 5 Ιουλίου αλλάζουν οι μετακινήσεις στα νησιά. Οι ενήλικες που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ωστόσο αν δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεούνται σε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών. Το self test πλέον δεν θα γίνεται δεκτό, παρά μόνον για τους ανήλικους άνω των 12 ετών, ενώ τα παιδιά έως 12 ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα.

Αναφορικά με τις χερσαίες μετακινήσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί σύντομα.

Γκρίνια από όσους έχουν λάβει μία δόση 

Ωστόσο το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Κι αυτό επειδή η πλατφόρμα για κάποιες κατηγορίες καθυστέρησε να ανοίξει, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Επιπλέον, δυσφορία εκφράζουν και όσοι έχουν μεν λάβει την πρώτη δόση και δεν έχουν κάνει τη δεύτερη -κυρίως όσοι έλαβαν το σκεύασμα της AstraZeneca, όπου το διάστημα είναι μεγαλύτερο –. Ως εκ τούτου, για να μεταβούν στα νησιά θα πρέπει να υποβληθούν και να καταβάλλουν το τίμημα του rapid ή μοριακού τεστ.

Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα

Από τα μέτρα που έγιναν γνωστά εξαιρούνται τα νησιά της Εύβοιας, της Λευκάδας και της Σαλαμίνας, καθώς και όσοι μετακινούνται για μετάβαση στην εργασία τους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν το εβδομαδιαίο self test.

To self test θα γίνεται δεκτό και για όσους μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης.

Τι ισχύει όμως για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου;

Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ως πλήρως εμβολιασμένο όποιον έχει κάνει τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, ή τη μονή δόση του Johnson & Johnson.