Μετά από ένα μακρύ lockdown, επιτέλους οι παραλίες της Άνδρου γεμίζουν ξανά, αναφέρει δημοσίευμα του «Politico».

Στην παραλία του Ζόρκου, παραθεριστές παρατάσσονται δίπλα από ένα μικρό ξύλινο μπαρ, με τα μαγιό τους να στάζουν ακόμα. Είναι η αργία του Αγίου Πνεύματος, το τέλος ενός τριήμερου που παραδοσιακά σηματοδοτεί την πρώτη απόδραση στο νησί για πολλούς Έλληνες.

Για νησιά όπως η Άνδρος, αυτό το σαββατοκύριακο στα μέσα Ιουνίου προσέφερε επίσης μια πρώτη ματιά στο πώς θα μοιάζει το φετινό καλοκαίρι - και τα πράγματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα.

Στο μπαρ Zorkos, η μπαρτέντερ Βασιλική Γιαννουλοπούλου είχε ήδη ξεμείνει από διάφορα αλκοολούχα ποτά και μπύρες μέχρι το απόγευμα. Ευτυχώς, στους φιλοξενούμενούς της δεν τους πείραζε να στραφούν στο… τζιν, από το οποίο είχε ακόμα πολύ. «Τη λέξη από “κ” δεν την έχουμε ούτε ψιθυρίσει», λέει η Γιαννουλοπούλου, για την οποία είναι το τέταρτο καλοκαίρι που εργάζεται στο beach bar. «Το νησί είναι γεμάτο. Βλέπω μόνο ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στις καλές παλιές τους συνήθειες διακοπών».

Οι σερβιτόροι απορρίπτουν πελάτες

Στην ενδοχώρα, σε μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού, οι σερβιτόροι που εξυπηρετούσαν δεκάδες τραπέζια πεινασμένων παραθεριστών έπρεπε να απορρίψουν πελάτες.

«Επιστρέψτε μία άλλη μέρα για να το απολαύσετε», είπε ένας εξαντλημένος σερβιτόρος σε μια ομάδα νεαρών γυναικών.

Καθώς ο ήλιος δύει, οι άνθρωποι συρρέουν στα σοκάκια της Χώρας, της πρωτεύουσας του νησιού, για να βρουν ένα εστιατόριο για το δείπνο τους. Τα περισσότερα τραπέζια κρατούνται από νωρίς το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα και οι κανόνες για τον κοροναϊό απαιτούν από τους θαμώνες να βρουν θέση και όχι να γεμίζουν μπαρ.

Αυτό, μαζί με τις μάσκες που φορούν απρόθυμα οι σερβιτόροι, παραμένουν οι μόνες υπενθυμίσεις της πανδημίας.
«Είναι τόσο όμορφα, είναι σαν μέσα Αυγούστου! Όλοι είναι εδώ », είπε η Κατερίνα, δικηγόρος που έπινε το ποτό της στην κεντρική πλατεία με μερικούς φίλους που την επισκέφτηκαν από την Αθήνα, ενώ ο σκύλος της κοιμόταν γαλήνια στην αγκαλιά της.

Όπως πολλοί εδώ αυτήν τη στιγμή, είναι ντόπια.

«Αυτή την εποχή του χρόνου, οι ξένοι βρίσκονταν ήδη εδώ, τώρα είναι μόνο οι Έλληνες», δήλωσε ο ξενοδόχος Άγγελος Παπαϊωάννου. «Έχουν μπουχτίσει και θέλουν διέξοδο. Συνήθιζαν να κάνουν κρατήσεις μόνο την τελευταία στιγμή, αλλά τώρα έχουν ήδη κάνει κράτηση για τον Αύγουστο».

Νέες ανησυχίες

Ο Παπαϊωάννου ελπίζει ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από την καταστροφική σεζόν του 2020. Πέρυσι, τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν στα 4,28 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Ο αριθμός των τουριστών μειώθηκε κατά 76,5%, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Τουριστικής Συνομοσπονδίας.

Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα μειώθηκαν απότομα από τις αρχές Ιουνίου, τώρα, με περίπου 420 περιπτώσεις την ημέρα κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα, την πιο λοιμώδη μετάλλαξη «Δέλτα» και τους περιορισμούς στους Βρετανούς ταξιδιώτες, έχουν δημιουργηθεί νέες ανησυχίες για την τουριστική σεζόν της χώρας.

Ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής της παραγωγής και παρέχει απασχόληση για το ένα τέταρτο περίπου του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, άνοιξε επίσημα τις πύλες του στις 15 Μαΐου. Ωστόσο, η ζήτηση από το εξωτερικό είναι περιορισμένη, με τους ξενοδόχους να ελπίζουν σε βελτίωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Πολλές κρατήσεις που έγιναν online από το εξωτερικό ακυρώθηκαν λόγω της αβεβαιότητας. Περίπου το 35% της χωρητικότητάς μας έχει κρατηθεί για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ελπίζουμε για το καλύτερο», δήλωσε ο Παπαϊωάννου.

Μειωμένες οι προσδοκίες

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι πιστεύουν ήδη ότι ο αρχικός στόχος της επίτευξης του 50% περίπου του επιπέδου εσόδων του 2019 δεν είναι πλέον ρεαλιστικός. Ο τομέας μείωσε τις εκτιμήσεις του για τα έσοδα του τρέχοντος έτους από 5,5 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ, από τα 8 δισ. ευρώ στην αρχή της σεζόν.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις λόγω των μεταλλάξεων», δήλωσε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου στη Χαλκιδική. «Προς το παρόν, οι κρατήσεις κατά μέσο όρο δεν υπερβαίνουν το 35%» της χωρητικότητας του ξενοδοχείου. Πρόσθεσε ότι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην πρόσληψη προσωπικού, καθώς δεν ξέρουν πόσο προσωπικό θα χρειαστούν τελικά.