Σε μία καλοστημένη κομπίνα με δεκάδες εταιρείες-«βιτρίνες» συμμετείχαν 54 γιατροί, ο οποίοι κατηγορούνται για απάτη με πλαστές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και ζημιά που ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξάρθρωσε την εγκληματική οργάνωση η οποία είχε στήσει μία ολόκληρη «μηχανή» με πλαστές συνταγές και είχε βάλει στο κόλπο δεκάδες γιατρούς.

Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ συνελήφθησαν συνολικά 13 μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και οι τρεις φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος, δύο γιατροί και μία λογίστρια. Στη δικογραφία με τις κακουργηματικές κατηγορίες περιλαμβάνονται και τα ονόματα ακόμη 65 ατόμων, εκ των οποίων 54 γιατροί και μία ιδιοκτήτρια γηροκομείου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 η οργάνωση προσέγγιζε γιατρούς και τους δωροδοκούσε προκειμένου να εκδίδουν συστηματικά ψευδείς συνταγογραφήσεις κυρίως για καθετήρες και αέρια οξυγόνου σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγές είχαν εκδοθεί χωρίς οι γιατροί να εξετάσουν τους ασθενείς, καθώς τα μέλη της σπείρας έπαιρναν τα ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων από 4 γηροκομεία της Αττικής. Σε άλλες περιπτώσεις χορηγούσαν σκευάσματα που δεν είχαν σχέση με την πάθηση του πολίτη προκειμένου να είναι μεγαλύτερο το ποσό της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λογίστρια φέρεται να είναι ο άνθρωπος-κλειδί ο οποίος κινούσε τα νήματα, έδινε εντολές και «ξέπλενε» το χρήμα από τις παράνομες δραστηριότητες. Η λογίστρια κατηγορείται ότι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας δημιούργησε εταιρείες είτε στα ονόματα των συνεργών είτε «αχυράνθρωπων» προκειμένου να δώσει νόμιμη εικόνα για τις παράνομες δραστηριότητες.

Δίκτυο 6 εταιρειών

Συνολικά η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ένα δίκτυο με 6 εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες εκτελούσαν τις συνταγές και λειτουργούσαν ως «πλυντήριο» των χρημάτων. Επίσης είχαν δημιουργηθεί ακόμη 11 εταιρείες και ατομικές οντότητες, οι οποίες λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» χωρίς να έχουν πραγματική δραστηριότητα και εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου για να έχουν μεγαλύτερη νομιμοφάνεια οι συναλλαγές. Οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση εξέδωσε εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας πάνω από 13 εκατ. ευρώ.

Κάθε μέλος της σπείρας είχε αναλάβει συγκεκριμένο γεωγραφικό τομέα στην Αττική προκειμένου να «στρατολογεί» γιατρούς. Επικοινωνούσαν με τους γιατρούς του τομέα τους, έστελναν τους ΑΜΚΑ για τις συνταγογραφήσεις και «αγόραζαν» τις πλαστές συνταγές, τις οποίες έδιναν στους αρχηγούς της οργάνωσης. Το «φακελάκι» σε κάθε γιατρό για τις υπηρεσίες του ήταν σε μετρητά και κυμαινόταν ανάλογα με την ειδικότητά του, το είδος του υγειονομικού υλικού και αν ο γιατρός ήταν ιδιώτης ή εργαζόταν σε δημόσιο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια, η οργάνωση είτε επένδυε τα χρήματα πίσω στις εταιρείες της με επέκταση της νόμιμης δραστηριότητάς τους, όπως τη σύσταση νέων υποκαταστημάτων ή την ενοικίαση χώρων, είτε τα έπαιζε σε τυχερά παιχνίδια και έκανε άλλες δαπάνες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time