«Καμπανάκι» για τη διασπορά του κοροναϊού στους νέους σημαίνουν οι ειδικοί, με αφορμή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως είπε Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας, σε σχέση με την καθοδική πορεία των προηγούμενων ημερών. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 442 ανά μέρα. Η θετικότητα βρίσκεται στο 1,1%.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της περασμένης εβδομάδας ήταν η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, η οποία έπεσε πέντε έτη (στα 27) σε επτά μέρες.

Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά στους νέους 18 -34 ετών (60%).

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, παρατηρήθηκε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 700 ασθενείς με Covid στην επικράτεια. Το Rt με βάση τις νοσηλείες είναι 0,85.

Η κ. Παπαευαγγέλου προέβλεψε ότι θα δούμε μείωση στους 100 ασθενείς σε ΜΕΘ την ημέρα και τη μείωση θανάτων σε λιγότερους από 10 την ημέρα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Πρόσθεσε πως ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα, καθώς είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%.

Όπως είπε, η αύξηση των τελευταίων ημερών πιθανώς οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα.

100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα, η καθηγήτρια ανέφερε ότι ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό και 40-60% σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της Δέλτα», τόνισε.

Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα για τους μη πλήρως εμβολιασμένους, για τους ανεμβολίαστους και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, στις ομάδες αυτές αναμένεται αύξηση κρουσμάτων.

Εμβολιασμός και μάσκες η μόνη λύση

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μόνο με μια δόση δεν αρκεί και δεν καλύπτει. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca καλύπτουν ικανοποιητικά τη Δέλτα.

Όπως παρατήρησε, σε πολλές χώρες που έχει επικρατήσει το στέλεχος αυτό δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση νοσηλειών και θανάτων χάρη στον εμβολιασμό.

Για τον λόγο αυτό, η Βάνα Παπαευαγγέλου ζήτησε ενταντικοποίηση των εμβολιασμών κάλυψης όσων κινδυνεύουν με σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή των 55+ άνω.

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Μάλιστα, οι γυναίκες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε σχέση με τις γυναίκες 40-49 ετών.

Τέλος, κάλεσε και τους νέους να εμβολιαστούν άμεσα έτσι ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους μετά τις διακοπές τους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν συνεπάγεται ότι τελειώσαμε με τις μάσκες.