Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να διευρυνθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και για τις μετακινήσεις τους στην ηπειρωτική χώρα, καθώς η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να δημιουργηθεί  πριν από το φθινόπωρο ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

 Στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 80%, όταν αυτή την στιγμή το ποσοστό αγγίζει το 45%. Η ταχύτατη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει προκαλέσει συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη μία χώρα μετά την άλλη να ετοιμάζεται να λάβει περιοριστικά μέτρα.

 Μοναδικό όπλο το εμβόλιο

Μοναδικό όπλο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός κάτι που τονίζει διαρκώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι λοιμωξιολόγοι. "Αυτή τη στιγμή το 44% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το γοργόν και χάριν έχει" τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

 Το Μαξίμου με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας θέτει πλέον προ των ευθυνών τους όσους ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, ενώ παράλληλα διευκολύνει συνεχώς την καθημερινότητα όσων έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 Οι μετακινήσεις προς τα νησιά για τους ανεμβολίαστους θα γίνεται μόνο με αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ. Για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών απαιτείται τεστ covid συμπεριλαμβανομένου και του self – test ενώ για τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν θα απαιτείται αυτοδιαγνωστικός έλεγχος.

 Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογα μέτρα στους προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα για τους πολίτες που θα ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ ή με τρένο.

 "Η Επιτροπή των Επιδημιολόγων έκανε μια πρόταση να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στην ηπειρωτική χώρα. Αυτή την πρόταση η Κυβέρνηση την αξιολογεί και θα την επανεκτιμήσει συνολικά ανάλογα και με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων" τόνισε Νίκος Χαρδαλιάς.

 Τοπικές καραντίνες χωρίς μέτρα στήριξης

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως στην περίπτωση που υπάρξει διασπορά του κοροναϊού θα επιβληθούν τοπικά lockdown, χωρίς όμως να υπάρξει κανένα μέτρο στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. "Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη" τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.

 Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν πρόκειται για μία κίνηση που έχει ως στόχο να τιμωρήσει τις όποιες περιοχές ενδεχομένως πληγούν εκ νέου από την πανδημία, αλλά για μία προσπάθεια να αναλογιστούν οι πολίτες την ευθύνη που έχουν απέναντι στους συνανθρώπους τους.

 "Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας" είχε επισημάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.