Περισσότερα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανέφερε, οι μετακινήσεις στα νησιά για τους εμβολιασμένους θα γίνονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Από την άλλη πλευρά, οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test ή PCR. Η επιστροφή από τα νησιά θα γίνεται με self test, για όσους είναι άνω των 12 ετών.

Όσον αφορά στις χερσαίες μετακινήσεις, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παπαευαγγέλου: «Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου σήμανε «καμπανάκι» για τη διασπορά του κοροναϊού στους νέους, με αφορμή τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως είπε, τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας, σε σχέση με την καθοδική πορεία των προηγούμενων ημερών. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 442 ανά μέρα. Η θετικότητα βρίσκεται στο 1%.

Επίσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της περασμένης εβδομάδας ήταν η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, η οποία έπεσε πέντε έτη (στα 27) σε επτά μέρες. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά στους νέους 18 -34 ετών (60%). Όσον αφορά στα νοσοκομεία, παρατηρήθηκε περαιτέρω αποκλιμάκωση. «Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 700 ασθενείς με Covid στην επικράτεια. Το Rt με βάση τις νοσηλείες είναι 0,85», σημείωσε.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου προέβλεψε, παράλληλα, ότι θα δούμε μείωση στους 100 ασθενείς σε ΜΕΘ την ημέρα και τη μείωση θανάτων σε λιγότερους από 10 την ημέρα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πρόσθεσε πως ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα, καθώς είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%.

Όπως είπε, η αύξηση των τελευταίων ημερών πιθανώς οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και στη μετάλλαξη Δέλτα.

100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ήδη καταγράφονται περιστατικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό και 40-60% σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της Δέλτα», τόνισε.

Η ίδια προειδοποίησε ότι είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα για τους μη πλήρως εμβολιασμένους, για τους ανεμβολίαστους και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μάλιστα, στις ομάδες αυτές αναμένεται αύξηση κρουσμάτων.

Εμβολιασμός και μάσκες η μόνη λύση

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός μόνο με μια δόση δεν αρκεί και δεν καλύπτει. «Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και AstraZeneca καλύπτουν ικανοποιητικά τη Δέλτα», ανέφερε.

Όπως παρατήρησε, σε πολλές χώρες που έχει επικρατήσει το στέλεχος αυτό δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση νοσηλειών και θανάτων χάρη στον εμβολιασμό. Για τον λόγο αυτό, η Βάνα Παπαευαγγέλου ζήτησε ενταντικοποίηση των εμβολιασμών κάλυψης όσων κινδυνεύουν με σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή των 55+ άνω.

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών. Μάλιστα, οι γυναίκες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε σχέση με τις γυναίκες 40-49 ετών.

Τέλος, κάλεσε και τους νέους να εμβολιαστούν άμεσα έτσι ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους μετά τις διακοπές τους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν συνεπάγεται ότι τελειώσαμε με τις μάσκες.

Χαρδαλιάς: Οι νέες τροποποιήσεις στα μέτρα προστασίας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε ότι από τη Δευτέρα 5 Ιουλιου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι για τους ανήλικους 12-17 ετών απαιτείται οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Από την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Αναλυτικά τα μέτρα

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για μετακινήσεις προς τα νησιά απαιτείται:
* Για τους ενήλικες: 
  • α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: Οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test. Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
-Αρνητικό PCR ή rapid test για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό.
-Στην επιστροφή από τα νησιά, συνιστάται self test για όσους είναι άνω των 12 ετών.

Εξαιρέσεις

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:
α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Νέα δεδομένα ισχύουν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα.  Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ακόμη, ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Δείτε την ενημέρωση όπως πραγματοποιήθηκε