Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα το μεσημέρι ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής που κατηγορείται για την κλοπή των έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο.

Ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου, επισημαίνει ότι ο εντολέας του («κατά δήλωσή του») ουδέποτε επιχείρησε να πουλήσει τους πίνακες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Επιπλέον συνεργάστηκε με τις αρχές. Παραμένει ωστόσο αδιερεύνητο γιατί τους έκρυβε μέσα σε μια ρεματιά στην Κερατέα, αφού δεν σκόπευε να τους πουλήσει.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

Σύμφωνα με το αρ. 374 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019 – 18/11/2019) για διακεκριμένη κλοπή, προβλέπονται ποινές έως 10 έτη και το δικαστήριο που κρίνει το αδίκημα είναι Μικτό Ορκωτό.

Στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται τα εξής:

1. Η κλοπή τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή αν: α) ο υπαίτιος αφαιρεί από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία, πράγμα αφιερωμένο σε αυτή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας, β) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα επιστημονικής ή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας που βρίσκεται σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα ή σε δημόσιο οίκημα ή σε άλλο δημόσιο τόπο, γ) η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, ή δ) τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών.

2. Αν η κλοπή στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η αξία του αντικειμένου της υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες. Η πράξη αυτή παραγράφεται μετά είκοσι έτη".