Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός είναι πολύ πιθανόν η «πηγή» του κοροναϊού να κρύβεται στο λιώσιμο των πάγων στην περιοχή της νότιας Σιβηρίας.

Ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ δήλωσε πως υπάρχει και σχετική εργασία που έχει δημοσιευτεί σε διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, καθώς έχουν γίνει και συνέδρια για το θέμα σε Γερμανία και Νέα Υόρκη.

Ο πλανήτης εκπέμπει «SOS»

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας αναφερόμενος στο φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρείται παγκοσμίως είπε ότι την τελευταία 20ετία «έχουμε δει σημαντικό αριθμό καυσώνων», κάτι που όπως υποστήριξε εντάσσεται στη γενικότερη αποσταθεροποίηση του κλίματος.

«Οι καύσωνες στη χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 και όταν επανήλθε ύστερα από 10 χρόνια ο επόμενος καύσωνας» σημείωσε λέγοντας πως μετά από 10 χρόνια που μπήκαμε στον νέο αιώνα «είχαμε απανωτούς 4 καύσωνες από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν αυτός του 2007, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τωρινός. Όπως εξήγησε μάλιστα αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η αποσταθεροποίηση δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο γεγονός πως Σιβηρία και Καναδάς άγγιξαν τους 40 βαθμούς είπε πως οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι τεράστιες, τερατώδης και μοναδικές στην ιστορία των παρατηρήσεων των μετεωρολογικών.

«Το κόστος των ακραίων φαινομένων αυξάνει. Έχει εκατονταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και το χειρότερο είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές σε αριθμό και ένταση αυξάνουν» σημείωσε ο ίδιος, απευθύνοντας έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες σχετικά με το άναμμα φωτιών.

Δείτε το σχετικό βίντεο