«Δυστυχώς οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να γίνονται με αργούς ρυθμούς και στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Έτσι όσο καθυστερούν οι εμβολιασμοί απομακρύνεται το χρονικό διάστημα επίτευξης της ανοσίας της αγέλης, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος μιας καινούργιας μετάλλαξης αλλά από την άλλη μεριά η ινδική μετάλλαξη θα κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο», επισήμανε ο κ. Σπαντιδέας.

«Είναι γεγονός ότι η μετάλλαξη Δ έχει αλλάξει το τοπίο τον τελευταίο μήνα και αποτελεί μια πραγματική νέα απειλή για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο τα δεδομένα πλέον αρχίζουν και αλλάζουν και μια-μια οι χώρες οι οποίες βιάστηκαν να ανοίξουν τα σύνορά τους και να δεχτούν επισκέπτες και τουρίστες από την Αγγλία σιγά σιγά ξανακλείνουν. Αλλά αυτό δεν γίνεται μόνο στην Ευρώπη, γίνεται και στην Αμερική, υπάρχουν πολιτείες που πισωγυρίζουν και επιβάλλουν τη μάσκα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ίδιο πράγμα γίνεται και με το Ισραήλ που ήταν μια χώρα που είχε πρακτικά το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών, επαναφέρουν πάλι τη χρήση της μάσκας μέσα σε κλειστούς χώρους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις της Γερμανίας για τους βρετανούς τουρίστες, ο καθηγητής σημείωσε: «Είναι σωστό μέτρο, όταν υπάρχει αυτή τη στιγμή τεράστια έξαρση της μετάλλαξης Δ στην Αγγλία και αυτή τη στιγμή η Αγγλία τροφοδοτεί την Ευρώπη αλλά και άλλες χώρες του πλανήτη με εστίες μολυσμένων ατόμων καταλαβαίνετε ότι πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί σε όλη την Ευρώπη η ινδική μετάλλαξη. Ήδη και στην Ελλάδα έχουν απομονωθεί αρκετά κρούσματα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι όσο μπορούμε να κρατήσουμε τους περιορισμούς στα σύνορα μας εκτελώντας αυστηρούς ελέγχους για τα άτομα τα οποία μπαίνουνε μέσα θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τη χώρα μας από μια καινούργια περίπτωση Πορτογαλίας».

Για τους εμβολιασμούς των εφήβων και των ευπαθών παιδιών, ο κ. Σπαντιδέας ανέφερε: «Παρά το γεγονός είμαστε πεπεισμένοι και αποδεδειγμένα τα νεαρά άτομα και κυρίως τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, πολύ σπάνια χρειάζεται ένα νεαρό άτομο κάτω των 18 ετών να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο παρόλα αυτά εάν αναλογιστούμε ότι περίπου το 18-20% του πληθυσμού αποτελούν τα άτομα κάτω των 18 ετών και αν εμείς έχουμε βάλει έναν στόχο να κάνουμε την ανοσία της αγέλης σε ένα ποσοστό εμβολιασμένων γύρω στο 70% εάν δεν μπει μέσα και το ποσοστό των παιδιών δεν πρόκειται να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό».

«Να αναλογιστούμε ότι σταθερά ένα 25 με 30% είναι αρνητές του εμβολίου, αν σε αυτό το 25%, που δεν θα κάνει το εμβόλιο, προσθέσουμε και το 18% των εφήβων και των παιδιών καταλαβαίνετε ότι το να πιάσουμε το επιθυμητό νούμερο της ανοσίας της αγέλης είναι ένα όνειρο ανέφικτο. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά», δήλωσε επιπρόσθετα.