«Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός συμφωνούμε αλλά πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις όχι μέσω της χρησιμοποίησης της εστίασης ως μοχλό πίεσης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, μέλος του κύκλου επαγγελματιών εστίασης, Πέτρος Κασιμάτης.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια κατάσταση που προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε όλες αυτές τις απορίες για να έχουμε μια εικόνα γιατί κανόνες μας προτείνονται να εφαρμόσουμε. Είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι γιατί βλέπουμε ότι πολλά πράγματα δυστυχώς αποφασίζονται στο πόδι και χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με ανθρώπους που γνωρίζουνε και τον κλάδο και γνωρίζουν πως μπορεί να εφαρμοστεί κάτι», επισήμανε ο κ. Κασιμάτης.

«Ξεκινάμε με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εμείς έχουμε ακούσει πολύ έγκυρους συνταγματολόγους που λένε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα η αγορά ενός εισιτηρίου και η επίδειξη ενός προσωπικού ιατρικού δεδομένου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επίσης ο έλεγχος που γίνεται στα αεροπλάνα ή στα πλοία γίνεται από προσωπικό της πολιτείας οι οποίοι έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Ο σερβιτόρος ή ο μπάρμαν ή ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος έχει δικαίωμα να ζητάει από έναν άνθρωπο να του επιδείξει ένα τέτοιο δεδομένο; Δεν σας απαντάω εγώ έχουν απαντήσει πολύ έγκυροι νομικοί και συνταγματολόγοι που λένε ότι δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το QR code, ο καταστηματάρχης ανέφερε: «Αν εγώ το δώσω σε πέντε-έξι ανθρώπους και δεν ταυτοποιηθεί και η ταυτότητά τους αμέσως δημιουργείται μια αμφιβολία για το αν είναι εμβολιασμένος αυτός ο άνθρωπος ή όχι».

«Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός συμφωνούμε αλλά πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις όχι μέσω της χρησιμοποίησης της εστίασης ως μοχλό πίεσης. Όχι επειδή θα μας φέρει εμάς σαν επαγγελματίες σε δύσκολη θέση, έχουμε ξαναμπεί σε δύσκολη θέση όλο ατό τον καιρό και το έχουμε καταφέρει και έχουμε δείξει ότι έχουμε συμπαρασταθεί αλλά γιατί είναι απολύτως ανεφάρμοστο αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Όλο αυτό πρέπει σίγουρα να μπει σε μια διαβούλευση με τους ανθρώπους οι οποίοι είναι αυτοί που θα εφαρμόσουν τέτοιου είδους προγράμματα. Δεν γίνεται να μην καλούνται εκπρόσωποί μας σε τέτοιες αποφάσεις και να μην ζητείται η άποψή τους», κατέληξε.