Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα έκρουσαν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κοροναϊό στο υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ιδιαίτερη προσοχή στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης

Πρώτη τοποθετήθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στην μετάλλαξη Δέλτα, λέγοντας πως ο κοροναϊός «τρέχει» γρηγορότερα από εμάς, μεταφέροντας τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΠΟΥ.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δέλτα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα και συγκεκριμένα είναι έως 70% πιο μεταδοτική από την βρετανική μετάλλαξη», είπε και τόνισε πως θα «χτυπήσει» κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά. Ανέφερε σαν παράδειγμα το Ισραήλ, μια χώρα – πρότυπο σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις με τα εμβόλια της Pfizer και της AstraΖeneca προστατεύει κατά της σοβαρής νόσησης κατά 96% για το πρώτο και κατά 92% για το δεύτερο, αναφορικά πάντα με την μετάλλαξη Δέλτα.  Συνέχισε, τονίζοντας ότι «sύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ, το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κοροναϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Και θεωρείται και από τον ΠΟΥ και από όλους τους διεθνείς φορείς απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν». 

Πάνω από 8 εκατ. οι εμβολιασμοί στη χώρα 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε πως σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 80.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει με πάνω από 100.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν γίνει 8.175.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 4.750.000 πολίτες έχουν κάνει έστω μία δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 45%, ενώ πάνω από 3.650.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 35%. 


Δείτε την ενημέρωση όπως πραγματοποιήθηκε