Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας έχει προκαλέσει η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Δημοσθένης Σαρηγιάννης και Γιώργος Σουρβίνος τοποθετήθηκαν σχετικά για την εν λόγω παραλλαγή αλλά και το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Τα επικαιροποιημένα μοντέλα για την πορεία της πανδημίας δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει λογικά μέχρι το τέλος Αυγούστου», επισήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ειδικότερα ο καθηγητής εκτίμησε ότι μέχρι το Σεπτέμβρη δεν θα ήταν απίθανο να βλέπουμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 1000, επισημαίνοντας πως ζήτημα εγείρεται όσον αφορά το κατά πόσο εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα έχουμε μια επιθετική έξαρση του ιού, δεδομένου ότι η δυναμική της εν λόγω μετάλλαξης είναι ορμητική, ή θα καταφέρουμε να την τιθασσεύσουμε νωρίτερα.


«Το παιχνίδι θα παιχτεί στους 2 μήνες του καλοκαιριού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας την σημασία του εμβολιασμού του πληθυσμού σε αυτή την φάση της μάχης μας με την πανδημία. Ακόμη ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογράμμισε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας ότι υπολογίστηκε πως ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον υπάρξει, θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο στη φαρέτρα» εντούτοις δεν θα αρκέσει καθώς για να δούμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδα 80-83% των εμβολιασμένων ενηλίκων μέχρι τέλος Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως θα δούμε ημερήσια κρούσματα να αγγίζουν τον αριθμο 1000 και πάλι εντούτοις το σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα, πράγμα που δεν θα ήταν απίθανο να συμβεί εάν δεν κάναμε κάτι για αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο καθηγητής ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή στην οποία μπορούν και πρέπει να συμβούν παράλληλες δράσεις με πρώτη και κύρια την εμβολιαστική μετάλλαξη η οποία και θα πρέπει να επιταχυνθεί.