Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού σε συνδυασμό με τις περιοχές που έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς για την εξέλιξη της πανδημίας.

Το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, ενώ σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο.

Μιλώντας στο «Mega», η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι «τα δεδομένα που έχουμε από το Ισραήλ μας δείχνουν ότι στο Ισραήλ που είναι στο 80% εμβολιασμένοι καποια περιστατικά της μετάλλαξης είναι σε εμβολιασμένους πολίτες, κάποια είναι σε ανεμβολίαστους, δηλαδή άτομα κάτω των 30 και ανήλικους. Ζητούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και προσοχή» είπε.

Όπως σημείωσε, «η σκέψη που έχουμε με τα ως τώρα δεδομένα λέει ότι αν είμαστε εμβολιασμένοι και με δύο δόσεις, μπορεί να νοσήσουμε, αλλά μειώνουμε την πιαθνότητα βαριάς νόσησης και νοσηλείας. Υπάρχει ακόμα και η μετάλλαξη Δέλτα +, που εντοπίστηκε σε Πορτογαλία, Βρετανία και Ελβετία, είναι ακόμα πιο προχωρημένο στέλεχος και προκαλεί μια ανησυχία» επισήμανε.

Από την πλευρά του, επίσης στο «Mega», ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, υπογράμμισε πως το ιικό φορτίο στα λύματα είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Η διασπορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Θα φανεί στα λύματα αν υπάρξει διασπορά. Πέρυσι τα πρώτα θετικά δείγματα στα λύματα εμφανίστηκαν τον Ιούλιο. Είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο, από Σεπτέμβριο, να δούμε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Ωστόσο, αυτή η διάδοση αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τον Αύγουστο ίσως υπάρξει χαλάρωση στον εμβολιασμό» ανέφερε.

«Ο ΠΟΥ, θέτοντας σε όλους την ενημέρωση για τη μετάλλαξη Δελτα σε χώρες που υπάρχει διάδοσή της, ζήτησε να φορούν μάσκες παντού. Αν τοπικά αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, τότε μπορεί να υπάρξει τοπικό lockdown» τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Ο κ. Θωμαϊδης στάθηκε στο έργο του δικτύου επιδημιολογίας, που επιτρέπει «να δούμε πριν γίνει μεγάλη εξάπλωση ποιο είναι το στέλεχος που επικρατεί».

Mόσιαλος: Σχεδόν όλοι οι θάνατοι και οι εισαγωγές λόγω Covid-19 στις ΗΠΑ είναι ανεμβολίαστοι

Tην ίδια στιγμή, μια «συγκλονιστική απόδειξη για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού» δίνει με νέα του ανάρτηση στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από τη νόσο Cοvid-19 (που προκαλεί ο κορονοϊός) στις ΗΠΑ αφορούν πλέον άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί τονίζει στην ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει, η καμπύλη των θανάτων από κορονοϊό στις ΗΠΑ ξεκίνησε την καθοδική πορεία της στα μέσα Ιανουαρίου, ένα μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών, έχοντας ξεπεράσει τους 3.400 θανάτους ημερησίως κατά μέσο όρο και σήμερα πια σχεδόνόλοι οι θάνατοι είναι πλέον σε άτομα που δεν εμβολιάστηκαν. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω λοίμωξης απο κορονοϊό- που τώρα είναι κάτω από 300 στις ΗΠΑ- θα μπορούσαν να είναι σχεδόν μηδενικοί, εάν όλοι εμβολιάζονταν.