Έντονη ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει προκαλέσει η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού καθώς και ο κίνδυνος που ελλοχεύει όσον αφορά την επιστροφή της χώρας σε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου ο κίνδυνος νοσηλείας αυξάνεται στο διπλάσιο.

Ήδη η ινδική μετάλλαξη διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλον τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίζεται στο 90% των νέων κρουσμάτων. Άλλωστε σε αυτή αποδίδεται τόσο η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, όσο και η καθυστέρηση στην «Ημέρα Ελευθερίας», που θα σήμαινε την άρση όλων των περιορισμών.

Στην Ελλάδα, το μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν 18 στελέχη το διάστημα 11 Μαΐου - 16 Ιουνίου, 15 εκ των οποίων στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νοσούντες είναι άτομα νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ Λότερ Βίλερ διαβεβαίωσε ότι ο πλήρης εμβολιασμός προστατεύει από την μετάλλαξη. «Γνωρίζουμε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται από σοβαρές επιπλοκές της παραλλαγής "Δέλτα"», τόνισε ο κ. Βίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ζήτησε από τους πολίτες «να λάβουν πραγματικά πλήρη προστασία εμβολιασμού».

Μητσοτάκης: Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν

Ανήσυχος για την εξάπλωση της «μετάλλαξης Δέλτα» εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, όπου παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν». Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook προέβλεψε ότι η «μετάλλαξη Δέλτα» του κοροναϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα, τα νέα κρούσματα της «μετάλλαξης Δέλτα» έχουν εντοπιστεί, εκτός από την Αθήνα, σε Κόρινθο και Κρήτη. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί. «Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της «μετάλλαξης Δέλτα» είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Διευκρίνισε πάντως ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες καλύπτονται και από αυτήν τη μετάλλαξη. «Για να αντέξουμε το καλοκαίρι πρέπει να εμβολιαστούμε», κατέληξε, προτρέποντας τους πολίτες στη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Κικίλιας: Μας ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη

«Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα απασχολεί τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το υπουργείο Υγείας, ωστόσο το σύστημα Υγείας παραμένει έτοιμο και σε εγρήγορση ακόμη και στην περίπτωση ενός τέταρτου κύματος», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη του εμβολιασμού.

Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε πως ασφαλείς απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα είναι μόνο αυτοί που έχουν εμβολιαστεί.

«Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο, με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πλέον εμβολιαστεί.

«Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Από τη στιγμή που η Επιστήμη έχει δώσει όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι κρίμα να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των συνανθρώπων μας και αυτή η μετάλλαξη πράγματι αποτελεί έναν κίνδυνο», τόνισε.

Βασιλακόπουλος: Η μόνη άμυνα που έχουμε είναι ο εμβολιασμός

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, αν δεν εμβολιαστούμε πλήρως και με τις δύο δόσεις όσοι περισσότεροι Έλληνες γίνεται, έκρουσε μιλώντας Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους δηλαδή αν δεν εμβολιαστούμε πλήρως και με τις δύο δόσεις όσοι περισσότεροι Έλληνες γίνεται με μαθηματική βεβαιότητα από τον Σεπτέμβρη Οκτώβρη και μετά θα έχουμε επόμενο κύμα το οποίο βεβαίως θα αφορά κυρίως τους ανεμβολιαστούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για το στέλεχος Δ, ο καθηγητής επισήμανε ότι επικράτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε περίπου ενάμιση-δύο μήνες. «Στις ΗΠΑ πριν 15 μέρες το στέλεχος ήταν 5% των λοιμώξεων τώρα είναι 20% . Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβρη θα είναι περίπου το 90% των λοιμώξεων και όλοι λένε και έχουν απόλυτο δίκιο ότι η μόνη άμυνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούμε πλήρως», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Καμπανάκι» Τζανάκη: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα είναι με τη μετάλλαξη Δ

«Είναι εκπληκτικό αυτό που παρακολουθούμε ηλαδή από εβδομάδα σε εβδομάδα πως καταλαμβάνει το χώρο που είχε η βρετανική μετάλλαξη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ, Νικόλαος Τζανάκης, αναφορικά με την Δ μετάλλαξη.

«Το ίδιο έχει γίνει στην Πορτογαλία που πια στο 96% είναι η ινδική μετάλλαξη, το στέλεχος Δ και επίσης στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει πάει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δ έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Αυτό οφείλεται και σε τεχνικούς λόγους, το εργαστήριο που έχουμε στην Κρήτη στην ιατρική σχολή για όλα τα θετικά κρούσματα κάνει από μόνο του γονιδιακή ανάλυση κάτι που δεν το κάνουν πουθενά στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι είναι και σε άλλα μέρη και μάλιστα στην Κρήτη πρέπει να ήρθε από άλλο μέρος της Ελλάδος».

Για τα κρούσματα με την μετάλλαξη Δ στην Κρήτη, σημείωσε: «Είναι όλοι κάτω από 30 ετών, είναι ανεμβολίαστοι και είναι όλοι κάτοικοι του νησιού πλην ενός Ρώσου τουρίστα. Όλοι αυτοί πιθανώς το πήρανε από κάποιο ταξίδι τους μες την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην Κρήτη, επισήμανε ότι ο νομός Λασιθίου είναι στους πέντε πρώτους νομούς καλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης, ο νομός Χανίων ακολουθεί το μέσο όρο της Ελλάδος, αυτοί που υπολείπονται λιγάκι δηλαδή αντί να είμαστε στο 30% εμβολιασμένοι πλήρως ο νομός Ηρακλείου και Ρεθύμνου βρίσκονται κάτω από 25%.

Ποια εμβόλια μπορούν να τον αντιμετωπίσουν

Ο ιός διαφεύγει σε ένα ποσοστό από την ανοσία των εμβολίων. Ωστόσο, κάποια εμβόλια εμφανίζονται αρκετά αποτελεσματικά.

 Έχει αποδειχθεί ότι η ινδική μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί σε 80 χώρες, φρενάρει την ταχύτητα διαφυγής από την πανδημία. Πρώτη απόδειξη η Μεγάλη Βρετανία, στην οποία έχει κυριαρχήσει το στέλεχος Δέλτα και για το λόγο αυτό, έχει καθυστερήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά ένα μήνα.

 Η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) είναι κατά 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική (Αλφα), σύμφωνα με ειδικούς από τη Βρετανία. Τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις μεταλλάξεις αλλά, όπως όλα δείχνουν, είναι περισσότερο ασφαλή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Pfizer και AstraZeneca μπορούν να την νικήσουν

Συγκεκριμένα, όπως έχει φανεί από μελέτες, τόσο το εμβόλιο της Pfizer, όσο και αυτό της AstraZeneca, είναι 88% και 60% αποτελεσματικά αντίστοιχα, όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 33% όταν έχει χορηγηθεί μόνο η πρώτη δόση.

Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και τη χώρα μας τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τι έδειξαν οι μελέτες

Τα εμβόλια της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech παραμένουν ευρέως αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, και η οποία εξέτασε την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί με τα εν λόγω σκευάσματα δύο δόσεων, φάνηκε ότι:

 Δύο δόσεις του εμβολίου επιτρέπουν σε ποσοστό 96% για το Pfizer/BioNTec και 92% για το AstraZeneca την αποφυγή νοσηλείας σε όσους έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε σε 14.000 ανθρώπους.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη διαφυγή, κάτι το οποίο υπονοεί ότι η τρέχουσα γενιά εμβολίων θα παρέχει προστασία κατά του στελέχους Δέλτα», σημειώνει η επιθεώρηση.

 Ωστόσο η συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα μειώθηκε κάπως, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σημαντικές λοιμώξεις, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Τα άλλα δύο εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση στη χώρα μας, το μονοδοσικό της εταιρείας Johnson & Johnson και το εμβόλιο της Moderna, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά απέναντι στο στέλεχος Δέλτα. Ο λόγος που δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα, είναι επειδή δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες που να μελετούν την αποτελεσματικότητα τους.