Τον «κώδωνα» του κινδύνου για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, αν δεν εμβολιαστούμε πλήρως και με τις δύο δόσεις όσοι περισσότεροι Έλληνες γίνεται, έκρουσε μιλώντας Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους δηλαδή αν δεν εμβολιαστούμε πλήρως και με τις δύο δόσεις όσοι περισσότεροι Έλληνες γίνεται με μαθηματική βεβαιότητα από τον Σεπτέμβρη Οκτώβρη και μετά θα έχουμε επόμενο κύμα το οποίο βεβαίως θα αφορά κυρίως τους ανεμβολιαστούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για το στέλεχος Δ, ο καθηγητής επισήμανε ότι επικράτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε περίπου ενάμιση-δύο μήνες. «Στις ΗΠΑ πριν 15 μέρες το στέλεχος ήταν 5% των λοιμώξεων τώρα είναι 20% . Η πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβρη θα είναι περίπου το 90% των λοιμώξεων και όλοι λένε και έχουν απόλυτο δίκιο ότι η μόνη άμυνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούμε πλήρως», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα με τον εμβολιασμό, ακόμα και το Ισραήλ που ξεκίνησε πρώτο τον εμβολιασμό έχει πετύχει 56% πλήρη εμβολισμό και 4% εμβολιασμό με την πρώτη δόση δηλαδή υπάρχει ένα ποσοστό των πολιτών κάθε χώρας που διστάζει να κάνει το αυτονόητο, αυτό που προστατεύει το ίδιο το άτομο και το κοινωνικό σύνολο που είναι ο εμβολιασμός. Αυτό αν δεν ξεπεραστεί θα έχουμε ξανά με μαθηματική βεβαιότητα πολύ σημαντικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.