«Είναι εκπληκτικό αυτό που παρακολουθούμε ηλαδή από εβδομάδα σε εβδομάδα πως καταλαμβάνει το χώρο που είχε η βρετανική μετάλλαξη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ, Νικόλαος Τζανάκης, αναφορικά με την Δ μετάλλαξη.

«Το ίδιο έχει γίνει στην Πορτογαλία που πια στο 96% είναι η ινδική μετάλλαξη, το στέλεχος Δ και επίσης στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει πάει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δ έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Αυτό οφείλεται και σε τεχνικούς λόγους, το εργαστήριο που έχουμε στην Κρήτη στην ιατρική σχολή για όλα τα θετικά κρούσματα κάνει από μόνο του γονιδιακή ανάλυση κάτι που δεν το κάνουν πουθενά στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι είναι και σε άλλα μέρη και μάλιστα στην Κρήτη πρέπει να ήρθε από άλλο μέρος της Ελλάδος».

Για τα κρούσματα με την μετάλλαξη Δ στην Κρήτη, σημείωσε: «Είναι όλοι κάτω από 30 ετών, είναι ανεμβολίαστοι και είναι όλοι κάτοικοι του νησιού πλην ενός Ρώσου τουρίστα. Όλοι αυτοί πιθανώς το πήρανε από κάποιο ταξίδι τους μες την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στην Κρήτη, επισήμανε ότι ο νομός Λασιθίου είναι στους πέντε πρώτους νομούς καλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης, ο νομός Χανίων ακολουθεί το μέσο όρο της Ελλάδος, αυτοί που υπολείπονται λιγάκι δηλαδή αντί να είμαστε στο 30% εμβολιασμένοι πλήρως ο νομός Ηρακλείου και Ρεθύμνου βρίσκονται κάτω από 25%.

«Έχει πολλές εξηγήσεις αυτό μπορεί να φταίει ο κόσμος που δεν πάει γιατί φοβάται, μπορεί όμως να φταίει η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων στην Κρήτη ή τα εμβόλια που διατέθηκαν. Αυτά πρέπει να τα ψάξουμε να δούμε και αυτά μόνο κεντρικά μπορούν να τα δούνε, να δούνε με τι ρυθμό προγραμματίζονται για εμβολιασμό αυτές οι περιοχές και αν το πρόβλημα της καθυστέρησης οφείλεται στη συμπεριφορά των κατοίκων ή οφείλεται σε κάποιο οργανωτικό θέμα ή και σε συνδυασμό τους», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Αυτά πρέπει να τα δούμε και να τα λύσουμε. Παρά τα προβλήματα η Κρήτη εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη από πλευράς πανδημικών δεικτών από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδος και από το μέσο όρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν κινδυνεύουμε να γίνουμε Πορτογαλία πριν το τέλος του καλοκαιριού, απάντησε: «Δεν αποκλείεται αν δεν προσέξουμε και αν δεν τρέξουμε να εμβολιαστούμε. Να πω ότι αυτό το στέλεχος Δ προσβάλει τα παιδιά, έχει ξεκλειδώσει το ανοσοποιητικό των παιδιών δυστυχώς άρα θα αρρωστήσουν τα παιδιά μας, έχουμε ιερή υποχρέωση εμείς οι γονείς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας τα οποία δεν εμβολιάζονται ακόμη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων από αυτή τη μετάλλαξη πάνω από 90% θα αφορά ανεμβολίαστους».

«Δεύτερον αν αφορά εμβολιασμένους θα έχουν λίγα συμπτώματα και πιθανότατα δεν θα νοσηλευτούν και δεν θα διασωληνωθούν το αντίθετο θα συμβεί με τους ανεμβολίαστους. Το τέταρτο κύμα θα είναι με τη μετάλλαξη Δ, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να επέλθει αυτό μες το καλοκαίρι για τι θα μας ανατρέψει τα πάντα και τα οικονομικά και τα κοινωνικά. Είναι απολύτως απαραίτητο εμείς οι ενήλικες να τρέξουμε να εμβολιαστούμε», κατέληξε.