Για ένα πρόσωπο διαταραγμένο και αλλοπρόσαλλο, που κάθε άλλο παρά ιερέα θύμιζε, κάνουν λόγο σήμερα όσοι γνώρισαν από κοντά τον 37χρονο αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτο Κόμβο, που το απόγευμα της Τετάρτης σκόρπισε τον τρόμο μέσα στο Συνοδικό Δικαστήριο της Μονής Πετράκη στο Κολωνάκι, όταν εκτόξευσε βιτριόλι πάνω σε εφτά μητροπολίτες, στο γραμματέα του Συνοδικού, σε δύο δικηγόρους και σε έναν αστυνομικό που επιχείρησε να τον συλλάβει.

Οι αποκαλύψεις γύρω από τον κληρικό, που οδηγήθηκε χθες στο Δρομοκαΐτειο για ψυχιατρικές εξετάσεις, φαίνεται να μην έχουν τέλος. Οι μαρτυρίες από κάθε ποίμνιο το οποίο είχε αναλάβει να υπηρετεί προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη, αλλά όχι και στους εκκλησιαστικούς κύκλους, τους οποίους είχε απασχολήσει κατά καιρούς με συλλήψεις, οικονομικά σκάνδαλα, απειλές, ακόμα και χειροδικίες και προχθές επρόκειτο να προχωρήσουν στην οριστική του καθαίρεση.

Ποιος είναι ο Θεοφύλακτος Κόμβος

Ο Θεοφύλακτος Κόμβος, με καταγωγή από το Φλάμπουρο Σερρών, μεγάλωσε στο Αιγάλεω, όπου πήγε σχολείο και έκανε τα πρώτα του βήματα στους κόλπους της Εκκλησίας σε ναό της περιοχής. Συγγενείς και γείτονες του 37χρονου έκαναν λόγο για ένα συνεσταλμένο παιδί, που αντιμετωπίζοντας σκληρά βιώματα μέσα στο ίδιο του το σπίτι, μεγαλώνοντας μεταμορφώθηκε σε έναν ιδιαίτερα οξύθυμο και επιθετικό νεαρό.

Σύμφωνα με το Mega, άνθρωποι που τον γνώριζαν από μικρό στο Αιγάλεω απέδωσαν την προχθεσινή επίθεση μίσους και εκδίκησης στα άσχημα παιδικά του χρόνια. Ο Θεοφύλακτος, ωστόσο, από νωρίς είχε επιλέξει το δρόμο του Θεού, αφού, όπως εκμυστηρευόταν στο στενό του περιβάλλον, έβλεπε την Εκκλησία ως το μοναδικό καταφύγιο για τα όσα αντιμετώπιζε. Πολλοί είναι αυτοί που τόσο στο Αιγάλεω όπου μεγάλωσε όσο και στον τόπο καταγωγής του προφέρουν λόγια συμπόνιας για έναν άνθρωπο που, όπως υποστηρίζουν, δεν φταίει στο ελάχιστο για το πώς εξελίχθηκε. Ωστόσο ουδείς περίμενε ότι θα έφτανε στο σημείο να απειλήσει ανθρώπινες ζωές, επιλέγοντας να «κάψει» κυριολεκτικά τους μητροπολίτες που θεωρούσε υπεύθυνους για την οριστική απομάκρυνσή του από το χώρο της Εκκλησίας.


Η χειροτονία

Το πώς χειροτονήθηκε ο συγκεκριμένος ρασοφόρος αποτελούσε αίνιγμα, καθώς χθες o εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας, δήλωσε άγνοια για την πορεία του Θεοφύλακτου Κόμβου. «Το θέμα πάει πολύ μακριά. Δεν μπορώ να απαντήσω πώς χειροτονήθηκε, δεν έχω δει το φάκελο. Συμβαίνει καμιά φορά να υφίστανται κάποια εξαπάτηση τόσο ο πνευματικός που δίνει τις μαρτυρίες όσο και ο μητροπολίτης που κάνει τη χειροτονία.

Πρέπει να έχει αλλάξει κάμποσες μητροπόλεις πάντως» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Όταν ο μητροπολίτης Βεροίας αντιλήφθηκε τι έκανε ο 37χρονος ιερέας με τα χρήματα, προχώρησε στις διαδικασίες που χρειάζονται» πρόσθεσε μιλώντας στο Mega. Την απάντηση, ωστόσο, είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο ίδιος βητροπολίτης Βέροιας κ. Παντελεήμων, ο οποίος αφού ευχήθηκε ταχεία και πλήρη ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν από την επίθεση με το καυστικό υγρό, είπε: «Ο δράστης, χειροτονηθείς στη Λιβύη, προσήλθε στη Μητρόπολη Βεροίας το έτος 2014, προερχόμενος από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος. Το έτος 2018, εξαιτίας βαρυτάτης κατηγορίας, ετέθη σε προσωρινή αργία, μέχρι τελεσιδικίας της υποθέσεώς του. Το Επισκοπικό Δικαστήριο, το έτος 2019, έκρινε αυτόν ένοχον και παρέπεμψε την υπόθεσίν του στο αρμόδιο Συνοδικό Δικαστήριο. Από της θέσεώς του σε αργία (2018) εγκατέλειψε τη Βέροια, κατοικών έκτοτε και καθόσον γνωρίζω σε χωριό της Νιγρίτης Σερρών».

Ο Θεοφύλακτος Κόμβος αρχικά υπηρετούσε στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας, κοντά στην πόλη της Βέροιας. Σύντομα εμφανίστηκε έντονη δυσαρέσκεια από πιστούς, που εξέφρασαν παράπονα για τη συμπεριφορά του και έτσι μετατέθηκε στο Καλοχώρι Ημαθίας, όπου και υπηρετούσε μέχρι τη σύλληψή του, στο Πλατύ, για ναρκωτικά το 2018. Τότε παύθηκε από τα καθήκοντά του και η υπόθεση πήρε τη νομική οδό, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, διατηρώντας έτσι λευκό το ποινικό του μητρώο.

Έβριζε θεούς και δαίμονες 

Στις 31 Μαΐου 2015, ήταν ο πρωταγωνιστής πρωτοφανών επεισοδίων που έγιναν στο προαύλιο του ναού σε χωριό της Βέροιας, μετά τη Θεία Λειτουργία. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρολίδης είχε καταγράψει σε βίντεο τα όσα είχαν συμβεί, με τον Θεοφύλακτο Κόμβο να καλεί σε βοήθεια τους υποστηρικτές του, γιατί δήθεν η εκκλησία δεχόταν επίθεση. Όπως εξομολογήθηκε ο κ. Καρολίδης, είχαν μπει στην εκκλησία του χωριού όταν ξαφνικά ξέσπασε τσακωμός μεταξύ του ιερέα και του ψάλτη. «Όταν πήγαμε να φύγουμε, μας ζήτησαν το υλικό από την κάμερα και δεν μας άφηναν να φύγουμε. Μέσα σε λίγα λεπτά το προαύλιο μετατράπηκε σε Φαρ Ουέστ. Ένας από το περιβάλλον του ιερέα έπιασε την κοπέλα που είχα μαζί μου από το λαιμό επειδή τραβούσε φωτογραφίες, ο ιερέας επιτέθηκε στο νεαρό που είχα μαζί μου με την κάμερα. Πρώτη φορά τον γνώρισα τότε και έπαθα σοκ. Δεν ήξερα ποιον να προστατεύσω. Χτυπούσε την καμπάνα για να έρθει στο σημείο κόσμος, ότι τάχα απειλείται η εκκλησία. Υπήρχε κόσμος με το μέρος του. Από αυτό το επεισόδιο ξεκίνησε η διαδικασία της καθαίρεσής του», είπε ο ίδιος, καθώς τότε τέθηκε σε αργία και τοποθετήθηκε σε άλλη ενορία.

Καβγάδες, χρέη και ναρκωτικά 

Σε βάρος του (τότε) αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτου υπήρξαν καταγγελίες για αδικήματα οικονομικής φύσεως και όχι μόνο. Εκείνο το διάστημα διέμενε σε σπίτι ιδιοκτησίας του ιερού ναού, δίπλα στην εκκλησία, ενώ όπως ανέφεραν μαρτυρίες των τοπικών ΜΜΕ, φιλοξενούσε νεαρά αγόρια ως «ποίμνιο». Μάλιστα, φεύγοντας από εκεί, φέρεται να άφησε μέσα στο σπίτι σύριγγες και ναρκωτικά, αλλά κι ένα χρέος 27.000 ευρώ σε ενορίτες, το οποίο ανέλαβε να ξεχρεώσει ο νυν εφημέριος της Αγίας Βαρβάρας πατήρ Ευλόγιος. «Δανειζόταν χρήματα από ηλικιωμένους του χωριού και δεν τα επέστρεφε, οι παρέες του φαίνονταν άνθρωποι του υποκόσμου, έβρισε τον ψάλτη την ώρα της λειτουργίας ενώ εκκρεμούν και μηνύσεις», είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας, Σπύρος Κωτσιαντής. Παράλληλα, τόνισε πως ο δράστης συνεχίζει να απειλεί τον εφημέριο του χωριού, λέγοντας ότι έχει ανθρώπους έξω που θα τον βρουν και θα τον σκοτώσουν γιατί νομίζει ότι είναι η αιτία που έφυγε από την περιοχή.

Ο Θεοφύλακτος Κόμβος έσπειρε το διχασμό στο χωριό της Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας. Σε τέτοιο βαθμό που λένε πως γλίτωσαν μόλις απομακρύνθηκε από την περιοχή τους. Πριν εγκατασταθεί στο «σπίτι του παπά» φιλοξενήθηκε για τουλάχιστον ένα μήνα σε διαμέρισμα της Φρόσως Παγούνη, την οποία έφτασε επίσης να απειλήσει ότι θα σκοτώσει. «Εμείς εδώ τον φιλοξενήσαμε για ένα μήνα. Ώσπου να γίνει το σπιτάκι που του έφτιαξαν δίπλα στην εκκλησία, του είχαμε παραχωρήσει με τον άνδρα μου το κάτω διαμέρισμα κι έμενε. Μάλιστα, σ’ ένα περιστατικό για το οποίο ο ίδιος έφταιγε μου επιτέθηκε και φώναζε σε όλο το χωριό “που... θα σε σκοτώσω” κι άλλα αισχρά που δεν λέγονται».

«Ο άνδρας μου ήταν ταμίας στην εκκλησία και η μητρόπολη είχε δώσει κάποια χρήματα στον ιερέα για το σπίτι που του έφτιαχναν. Αυτός όχι μόνο δεν έδωσε τα χρήματα αυτά όπως έπρεπε στο άνδρα μου για να πληρωθούν τα συνεργεία -όλοι του έλεγαν να δώσει τα χρήματα κι εκείνος έκανε το δικό του, με όλο το χωριό μάλωσε για το λόγο αυτό-, αλλά άφησε μεγάλο χρέος στην εκκλησία, γύρω στις 25-27.000 ευρώ».

Δεν δίστασε να επιτεθεί με καδρόνι στη σπιτονοικοκυρά του

Σαν μαινόμενος ταύρος ο παπάς δεν δίστασε να επιτεθεί με καδρόνι στη σπιτονοικοκυρά του, που γλίτωσε από τα χέρια του μπαίνοντας γρήγορα στο σπίτι της. «Αν δεν τον κλείσουν στο ψυχιατρείο να τον θεραπεύσουν, πάλι τα ίδια θα κάνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πατέρας Νεκτάριος.

Στις 14 Ιουνίου του 2018, ο τότε αρχιμανδρίτης συλλαμβάνεται μετά από παρακολούθηση της αστυνομίας έχοντας κρυμμένη σε σημείο κοντά στα γεννητικά του όργανα κοκαΐνη βάρους 1,8 γραμμαρίων.

«Σε έναν αστυνομικό έλεγχο είχαν βρει κάτι πιτσιρικάδες που είχαν τσιγαριλίκια. Αυτοί οι πιτσιρικάδες είπαν ότι τους τα έδινε ο παπάς. Άρχισαν να παρακολουθούν τον παπά, τον συνέλαβαν κάποια στιγμή και βρέθηκε στην κατοχή του και μικροποσότητα κοκαΐνης», είπε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρολίδης. Από κει και πέρα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Σερραίο κληρικό. Ακολούθησε η πρωτόδικη καθαίρεσή του από τη Μητρόπολη Βέροιας με την απόφαση σε δεύτερο βαθμό να έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, οπότε και πήγε προετοιμασμένος να «τιμωρήσει» τους ιεράρχες που θεωρούσε διώκτες του.

Απειλές! «Αρκετά πια, θα αποκαλύψω τα πάντα»!

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Θεοφύλακτος Κόμβος παρουσίαζε μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, πότε μιλώντας για συγχώρεση και άφεση αμαρτιών και πότε κάνοντας εκκλήσεις για βοήθεια (ενίοτε οικονομική) για να αντιμετωπίσει τη βαριάς μορφής κατάθλιψη, από την οποία υποστήριζε ότι έπασχε. Ωστόσο, είχε φτάσει στο σημείο να εκτοξεύει και εν ψυχρώ απειλές.

Συγκεκριμένα, στις 14 Απριλίου είχε γράψει:

«Εμείς οι Σερραίοι όταν δίνουμε το λόγο μας τον κρατάμε. Κάτω από τα φουστάνια που λέτε κάποιοι φοράμε παντελόνια. Ας βγει η απόφαση. Τότε δεν θα μιλήσω με λόγια αλλά με πράξεις. Πάντα ήμουν πάπλωμα για όλους, ήρθε όμως η ώρα να μιλήσω γιατί δεν γνωρίζετε τι γίνεται μέσα στην Εκκλησία, από τον Πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Κι εγώ θα μιλήσω με αποδείξεις. Και τότε θα τρανταχτεί όλη η Εκκλησία». Σε άλλη ανάρτησή του ανέφερε: «Σας παρακαλώ αδελφοί μου, περνάω μιας βαριάς μορφής κατάθλιψη. Καθημερινώς πολλές φορές την ημέρα ξεσπάω σε κλάματα. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, μήπως πρέπει να κάπου να νοσηλευτώ. Δεν είμαι καλά».

Τι υποστήριξε ο συνήγορός του

Ο συνήγορός του, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, υποστήριξε ότι ο 37χρονος είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν από 1,5 μήνα (όταν συνελήφθη βρέθηκαν επάνω του πολλά χάπια tavor). Για τις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, ο συνήγορός του ανέφερε ότι δεν τις γνωρίζει, αλλά είπε ότι αποδεικνύουν την ψυχιατρική του διαταραχή. Προβληματισμό πάντως προκαλούν οι απαντήσεις διαδικτυακών του φίλων, που υποστηρίζουν ότι ο Θεοφύλακτος Κόμβος, προκειμένου να αποσπά χρήματα, ισχυριζόταν ότι η μητέρα του πάσχει από καρκίνο ή ότι τα χρειαζόταν για το δικηγόρο του ή για να επισκεφτεί ψυχίατρο, ενώ έκαναν λόγο και για το σκοτεινό ρόλο, στην όλη υπόθεση, μιας περίεργης… φίλης του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time