«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να εμβολιαστούμε για να έχουμε ένα κύμα κατά το δυνατόν  μικρότερο. Άλλο είναι το κύμα να σκάει στα πόδια μας και άλλο είναι να σκάει στο κεφάλι μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αναφορικά με τη Δ μετάλλαξη, ο πρόεδρος του ΠΙΣ επισήμανε ότι η κινητοποίηση υπάρχει παντού και στον ΠΟΥ και στον ευρωπαϊκό ECDC υπάρχει και σε πολλές χώρες οι οποίες έχουν περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δ την οποία, -όπως είπε- «εμείς δεν έχουμε ακόμα αλλά θα έχουμε και πρέπει αναλόγως να προσαρμοστούμε».

Αναφορικά με την άρση του μέτρου της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι η πραγματικότητα είναι ότι η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους πάντοτε είχε μια υπερβολή γιατί δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε πού χρειάζεται και πού δεν χρειάζεται διότι όταν υπάρχει συνωστισμός και στον εξωτερικό χώρο χρειάζεται, όταν κανείς περπατάει μόνος του στο δάσος είναι απολύτως άχρηστη και δεν χρειάζεται αλλά επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα συνεννόησης πήγαμε στην υπεραπλούστευση που έλεγε ‘’όλοι μάσκα παντού’’ για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. «Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η ώρα ήταν η κατάλληλη για να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον εμβολιασμό, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας φόβος ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως οι ρυθμοί των 100 χιλιάδων την ημέρα πέσουν και αυτό θα είναι κακό. «Για το λόγο αυτό θέλω να προτρέψω να μην υπάρχουν πλέον πέναλτι σε όσους αντικαθιστούν ή αλλάζουν τα ραντεβού τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε για επαγγελματικούς είτε για άλλους λόγους αλλά βάζοντας το πέναλτι στα ραντεβού ενδεχομένως να χάσουμε δεύτερες δόσεις λόγω διακοπών, λόγω άλλων υποχρεώσεων και αυτή η πολιτική θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε αυτό το σημείο», σημείωσε επεξηγηματικά.

Αναφορικά με τη δήλωση της κ. Μέρκελ για την αλλαγή της δεύτερης δόσης εμβολίου της, δήλωσε ότι η δήλωση της Καγκελαρίου είναι τουλάχιστον ατυχής και δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας. «Εγώ δεν θα περίμενα ποτέ από πολιτικό πρόσωπο αυτής της ηλικίας να κάνει τέτοια δήλωση διότι είναι γνωστό ότι η πιθανότητα να έχει κανείς μια θρόμβωση σοβαρή στην πρώτη δόση είναι 1 προς 100 χιλιάδες εφόσον έχει κάνει την πρώτη δόση η πιθανότητα να συναντήσει πρόβλημα στη δεύτερη δόση είναι 1 προς 1 εκατομμύριο», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για τα τεστ αντισωμάτων, ανέφερε: «Το τεστ αντισωμάτων δεν το συστήνει κανένας οργανισμός μέχρι στιγμής, προκαλεί σύγχυση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Επίσης αναμένουμε όλοι να χρειαστούμε κάποια στιγμή κάποια αναμνηστική δόση, δεν ξέρουμε όμως το πότε. Τα εμβόλια τα οποία έχουμε μέχρι στιγμής καλύπτουν έναντι της Δ αλλά σε ποσοστά αποτελεσματικότητας μικρότερη από ότι στα άλλα στελέχη».

«Δηλαδή το 95% γίνεται 88 ή 85%, το 85% γίνεται 70% αυτό σημαίνει ότι από τους 100 οι 15 δεν αποκτούν ανοσία και για αυτό και είναι σημαντικό για να αντιμετωπιστεί η Δ να έχουμε μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων που θα είναι εμβολιασμένοι. Αν χρειαστούν να παραχθούν εμβόλια ειδικά πάνω στη Δ ή σε κάποια άλλη μετάλλαξη εκεί η φαρμακοβιομηχανία μας έχει πει ότι θα χρειαστεί περίπου 100 ημέρες για να μας τροφοδοτήσει με τέτοια εμβόλια αλλά στη δεδομένη φάση ο μαζικός εμβολιασμός με τα τρέχοντα εμβόλια καλύπτει και για τη Δ», σημείωσε επεξηγηματικά.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων, απάντησε: «Δεν έχει συζητηθεί αυτό ακόμα γιατί εμείς στην Επιτροπή γνωρίζουμε ότι είναι στο μπράτσο του καθενός να μη φτάσουμε σε αυτή τη συζήτηση. Και εδώ θα ήθελα να απευθυνθώ στους άνω των 55 που 1 στους 3 δεν έχει πάει να εμβολιαστεί, οφείλουν να σπεύσουν».

«Είναι κοινωνική στους υποχρέωση. Είναι υποχρέωση στον εαυτό τους, στην κοινωνία, τα παιδιά τους και στα εγγόνια τους γιατί 15 μήνες οι προσπάθειες όλων έγιναν κυρίως για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες δεν έχουν λόγο αυτή τη στιγμή ακολουθώντας ανορθόδοξες σκέψεις να ακυρώσουν τη συνολική προσπάθεια», κατέληξε.