Επίθεση με βιτριόλι στους επτά μητροπολίτες του Συνοδικού Δικαστηρίου που συνεδρίαζε στη Μονή Πετράκη έκανε χθες το απόγευμα 37χρονος αρχιμανδρίτης, ο οποίος είχε καθαιρεθεί το 2018 και το δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο επρόκειτο να επικυρώσει την ποινή της καθαίρεσής του.

Ο δράστης, αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Κόμβος, ανήκει στη Μητρόπολη Βέροιας και εμπλεκόταν σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε και ο αστυνομικός που τον συνέλαβε καθώς επίσης και δύο δικηγόροι, ένας εκ των οποίων εκπροσωπούσε τον υπό καθαίρεση κληρικό. Ο αστυνομικός έχει διακομισθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο δράστης φέρεται να πήγε προετοιμασμένος καθώς είχε στην κατοχή του μεγάλο μπουκάλι καυστικού υγρού – το οποίο έχει συλλεχθεί και έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Με την έκδοση της τελεσίδικης και αρνητικής προς αυτόν απόφασης έριξε το καυστικό υγρό στα θύματά του και τράπηκε σε φυγή.

Στο Συνοδικό Δικαστήριο μετείχαν οι μητροπολίτες Κηφισίας Κύριλλος, Γλυφάδας Αντώνιος, Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας, Άρτης Καλλίνικος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Γουμενίσσης Δημήτριος και Ζακύνθου Διονύσιος.

Μητροπολιτης_Γουμενισσης__Δημητριος
Μητροπολιτης_Ζακυνθου__Διονυσιος
Μητροπολιτης_Κασσανδρειας__Νικοδημος
Μητροπολιτης_Δρυινουπολεως__Ανδρεας
Μητροπολιτης_Γλυφαδας__Αντωνιος
Μητροπολιτης_Αρτης__Καλλινικος
Μητροπολιτης_Κηφισιας__Κυριλλος


Τουλάχιστον δύο εκ των μητροπολιτών έχουν εγκαύματα στα μάτια, ενώ με το ΕΚΑΒ διακομίστηκαν πέντε εξ αυτών (Κηφισίας, Γλυφάδας, Δρυϊνουπόλεως, Κασσανδρείας και Ζακύνθου) στο Λαϊκό Νοσοκομείο που εφημερεύει, ωστόσο οι γιατροί αξιολόγησαν ότι έπρεπε να αντιμετωπισθούν από τη μονάδα εγκαυμάτων του ΚΑΤ. Οι άλλοι δύο ιεράρχες πήγαν στο νοσοκομείο με ιδιωτικά μέσα. Σοβαρά τραυματίες είναι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι μητροπολίτες Γλυφάδας, Άρτης, Ζακύνθου και Κηφισίας.

Στο νοσοκομείο μετέβησαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας των ιεραρχών.

Ιερωνυμος

Ο μητροπολίτης Σταγών, Θεόκλητος, που ήταν παρών στο περιστατικό, μίλησε στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Όπως είπε «ο κατηγορούμενος ο οποίος καθηρέθη για τα παραπτώματα που είχε κάνει και δεν το δέχτηκε, το έριξε στους αρχιερείς». Ο δράστης, αρχιμανδρίτης από τη Μητρόπολη Βέροιας, είχε μαζί του το οξύ και το έριξε κατά των μητροπολιτών στο πρόσωπο και το σώμα, κατά τη διαδικασία ανακοίνωσης της απόφασης. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., ο συγκεκριμένος κληρικός επιτέθηκε με το υγρό σε όλους όσοι κάθονταν στην έδρα και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Ωστόσο, άκουσε τις φωνές ο φρουρός που βρισκόταν έξω από τη Μονή Πετράκη και έπεσε πάνω του, ενώ δέχθηκε και ο ίδιος επίθεση με το συγκεκριμένο καυστικό υγρό στα κάτω και τα άνω άκρα.

Μια ομάδα ακόμη τεσσάρων φρουρών -πεζή περιπολία της ΕΛ.ΑΣ.- που βρίσκονταν τυχαία στην περιοχή κατάφερε να συλλάβει τελικά το δράστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχολογικής φύσεως. Ο υπό καθαίρεση ιερέας -σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις Σέρρες- είχε δηλώσει μέσω κοινωνικών δικτύων ότι προτίθεται να αυτοκτονήσει και είχε κινηθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να τον αποτρέψει.
Σημειώνεται ότι ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, αν και συνοδικός αυτήν την περίοδο, καθώς εξαιρέθηκε επειδή ο αρχιμανδρίτης ήταν εγγεγραμμένος την τελευταία περίοδο στη μητρόπολή του και από αυτόν ξεκίνησαν οι διαδικασίες της καθαίρεσης.

Είχε συλληφθεί με κοκαΐνη στα… απόκρυφά του

Το 2018 ο κόσμος της Εκκλησίας συνταρασσόταν από την είδηση ότι 34χρονος ιερέας από τη Μητρόπολη Βέροιας είχε συλληφθεί στο Πλατύ Ημαθίας έχοντας στην κατοχή του 1,8 γραμμ. κοκαΐνης. Μάλιστα, ο εν λόγω αρχιμανδρίτης, τότε, είχε αντιδράσει σαν κανονικό «βαποράκι» αφού είχε κρύψει τα ναρκωτικά κάτω από το ράσο του και μάλιστα στα απόκρυφά του, πιστεύοντας ότι οι αστυνομικοί θα σέβονταν την ιδιότητά του και δεν θα τον έψαχναν. Οι άντρες της Ασφάλειας Βέροιας είχαν πληροφορηθεί το πάθος του και τον παρακολουθούσαν διακριτικά, ώσπου σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητό του. Όταν έκαναν σωματική έρευνα στον ιερωμένο, διαπίστωσαν ότι κάτω από το ράσο -και μάλιστα κρυμμένο σε... επίμαχο σημείο- έκρυβε ένα «φιξάκι» κοκαΐνης.

Ο 34χρονος -τότε- κληρικός, που σήμερα κατοικεί στις Σέρρες, οδηγήθηκε με χειροπέδες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας, στον οποίο υποστήριξε ότι βρέθηκε σε στιγμή αδυναμίας και ότι η κοκαΐνη ήταν για προσωπική του χρήση. Μετά την άσκηση δίωξης για κατοχή ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, ο ιερωμένος δεν ήταν άγνωστος στις Αρχές, καθώς, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τις είχε απασχολήσει όταν λειτουργούσε σε χωριό της Βέροιας. Τότε, είχαν ξεσπάσει επεισόδια στο ναό, τα οποία είχαν επεκταθεί στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου ο νεαρός εφημέριος διαπληκτίστηκε με ενορίτες που του απέδιδαν οικονομικές παρατυπίες. «Έφαγες από δω ψωμί, ρε! Για να το κάνεις μπετόν!» του φώναζαν έξαλλοι οι πιστοί. Σε ένα από τα επεισόδια, μάλιστα, χρειάστηκε να παρέμβουν οι αστυνομικοί για να μην ξεσπάσει σύρραξη. Ο ιερέας τέθηκε για ένα διάστημα σε αργία, αλλά μετά απομακρύνθηκε με αίτημα που υπέβαλαν οι ενορίτες. Μάλιστα, όπως έγραφε τότε το veroianet.gr εκείνο το διάστημα διέμενε σε σπίτι ιδιοκτησίας του ιερού ναού, δίπλα στην εκκλησία όπου αρέσκονταν να δέχεται και να φιλοξενεί νεαρά αγόρια, ως «ποίμνιο». Όταν έφυγε από το συγκεκριμένο σπίτι, λέγεται ότι πήρε μαζί του όλο τον… οικιακό εξοπλισμό. Στη Μητρόπολη Βεροίας πήγε το 2015, ενώ παλαιότερα ανήκε στο δυναμικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

* Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ΕΡΤ, τα πρώτα λόγια που είπε ο συλληφθείς κληρικός στους αστυνομικούς ήταν: «Τους επιτέθηκα γιατί με καθαίρεσαν».

Ιερώνυμος: Απελπισία και εκδικητικότητα

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου αρχικά διακομίσθηκαν και οι επτά μητροπολίτες, βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί. Χρειάζεται υπομονή και ηρεμία», είπε σοκαρισμένος ο Αρχιεπίσκοπος. «Ο δράστης δικαζόταν για πράξεις που δεν ταίριαζαν στο λειτούργημά του. Και πάνω στην απελπισία του, στην εκδικητικότητά του, είχε εφοδιαστεί με καυστικό υγρό και έριξε προς όλα τα μέλη του δικαστηρίου. Επτά πρόσωπα είναι αυτά που έχουν πάθει εγκαύματα, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα. Είναι κάτι που μας προβληματίζει. Είναι πρωτόγνωρα αυτά τα φαινόμενα βίας» είπε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπουργό και τους συνεργάτες του που έσπευσαν με ταχύτητα και προλάβαμε τα χειρότερα. Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά με τη φροντίδα των γιατρών μας θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ηρεμία από όλους η κατάσταση». Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των επτά μητροπολιτών, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επίθεση.

«Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός το οποίο αντιμετωπίζουμε από την πρώτη στιγμή. Επτά μητροπολίτες μεταφέρθηκαν άμεσα στο Λαϊκό και έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. Ανάλογα με την πορεία τη υγείας τους θα μεταφερθούν ή στο ΚΑΤ ή στην Οφθαλμολογική του νοσοκομείου Γεννηματάς. Είναι προφανές πως είναι ένα τραγικό συμβάν. Έχει δύο εκφάνσεις το ζήτημα. Η μία απασχολεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η άλλη το υπουργείο Υγείας. Είναι ένα τραγικό γεγονός. Εμείς είχαμε χρέος να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες στους αρχιερείς μας και το πράξαμε από την πρώτη στιγμή», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time