Ελευθερία κινήσεων και άρση των περιορισμών έφερε η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Από αύριο τα χαμόγελα θα φαίνονται ξανά καθώς οι μάσκες καταργούνται στους εξωτερικούς χώρους για όλους, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι θα πρέπει να τις φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός. Έτσι, η χώρα βαδίζει για ένα καλοκαίρι ελευθερίας, καθώς τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε συνδυασμό με το χαμηλό ιικό φορτίο της χώρας, κάνουν πλέον την ελπίδα να παίρνει «σάρκα και οστά».

Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Στο εξής όταν το ρολόι δείχνει 01:30 μετά τα μεσάνυχτα δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να γυρίσουμε σπίτι καθώς αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Παράλληλα, μεγαλώνουν και οι παρέες στην εστίαση με 10 άτομα πλέον να επιτρέπονται στο ιδιο τραπέζι. Στις δεξιώσεις αυξάνεται ο αριθμός των καλεσμένων, ενώ πληθαίνουν και οι ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες αφού πλέον θα επιτρέπονται 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ.

Χωρίς self tests οι εμβολιασμένοι

Περισσότερες ελευθερίες θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι πλέον εξαιρούνται της υποχρέωσης του self test για να εισέλθουν στην εργασία τους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η άρση των μέτρων δεν σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας του πληθυσμού μέσω των εμβολιασμών.

Χαρδαλιάς: Ποια μέτρα αίρονται

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίωνσε την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Ειδικότερα, ενημέρωσε πως αναφορικά με το αίτημα της αναστολής υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση, τα μέλη της επιτροπής των λοιμοξιολόγων ομόφωνα εισηγήθηκε θετικά, και η κυβέρνηση αποφάσισε:

Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις και τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εφόσον δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί και συνωστισμοί. Το παραπάνω μέτρο ισχύει από αύριο στις 5 το πρωί.

Τι θα ισχύσει από 28 Ιουνίου

Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

  • Η άρση του μέτρου του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας (curfew)
  • Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). 
  • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα που ισχύει σήμερα. 
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. 
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο. 
Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
  • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

«Καμπανάκι» για 4 περιοχές

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερή πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά μας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

Ωστόσο «υπάρχουν 4 περιοχές που δημιουργούν ένα μικρό προβληματισμό. Παρατηρούμε σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν. Για αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της Πάρου (κίτρινο), της Κω (πορτοκαλί), της Ρόδου (κίτρινο) και της Ικαρίας (πράσινο) να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας».

«Η καθημερινότητά μας αλλάζει και πάλι, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες σταματούν να ισχύουν μέτρα που για μήνες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της. Όσο, όμως, και αν αδημονούμε για τη νέα μας κανονικότητα, όσο και αν θέλουμε να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η στιγμή. Και ότι για όσο η πανδημία συνεχίζεται, παραμένουμε προσεκτικοί και εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.