Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα για το πότε θα πετάξουμε τις μάσκες και όπως εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η απόφαση θα παρθεί εντός της ημέρας.

Πάντως, για την εφαρμογή της απόφασης τόνισε ότι «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής» και διευκρίνισε πως αφορά τη μη υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, είπε ότι «το θέμα θα τεθεί εν καιρώ».



Η κ. Πελώνη πρόσθεσε ότι «η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Όπου υπάρχει συνωστισμός τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν, εκτός αν πει κάτι άλλο η επιτροπή».

Το τέταρτο κύμα

Παράλληλα, εξήγησε ότι όσο περισσότερο προχωρούν οι εμβολιασμοί, ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα, ο πληθυσμός θα είναι θωρακισμένος. Επεσήμανε, επίσης, ότι το ενδεχόμενο τέταρτο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους.

«Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό των εμβολιασμένων θα ξεκλειδώνουν δραστηριότητες και θα επιστρέφουμε στην κανονικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «πρέπει όλοι να πειστούν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγάλα».

Μετάλλαξη και self test

Για τη μετάλλαξη Δέλτα, που φαίνεται να είναι 2,5 φορές πιθανότερο να μολύνει τα παιδιά, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητά για τον εμβολιασμό των ανήλικων και θα εισηγηθεί σχετικά.

Αναφορικά με τα self test, είπε ότι «θα συνεχίσουν να διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία».