Με την πτωτική πορεία της πανδημίας στη χώρα, να γεννά αισιοδοξία, και τους εμβολιασμούς να δίνουν το «φιλί της ζωής», πλησιάζει η ώρα που οι μάσκες θα αποτελούν παρελθόν, κάτι που επιβεβαίωσε την Τρίτη η Αριστοτελεία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Το πράσινο φως για να μη φοράμε πλέον μάσκες σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να δώσει η Επιτροπή των ειδικών για την πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων για να μπει... τέλος στις μάσκες, τουλάχιστον όταν κινούμαστε έξω και σε μέρη χωρίς συνωστισμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους ανεξάρτητα αν θα είναι διπλά εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος. Για παράδειγμα, κάποιος που περπατά μόνος του στον δρόμο δεν θα χρειάζεται να φοράει μάσκα είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι.

Τι ισχύει σήμερα

Η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται σε ισχύ από τις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 το πρωί.

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό.  Σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται τα γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα μέσα μεταφοράς κ.α.

Τι θα γίνεται στους κλειστούς χώρους

Σε ό,τι αφορά στους κλειστούς χώρους, οι ειδικοί προτείνουν το μέτρο να συνεχιστεί καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο εφαρμοστεί, καθώς θα χρειάζεται ειδική μέριμνα έτσι ώστε να μπορούν για παράδειγμα να σκανάρονται τα barcode των πιστοποιητικών εμβολιασμού για να διαπιστώνεται η γνησιότητά τους. Όταν θα είναι έτοιμο αυτό το τεχνικό κομμάτι, το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.