Όλο και πιο κοντά στην ελευθερία βρίσκεται η χώρα, καθώς το ολοένα και μειωμένο επιδημιολογικό φορτίο, η πορεία των εμβολιασμών αλλά και οι δείκτες που αποκλιμακώνονται, δείχνουν το δρόμο για χαμόγελα, φυσικά με την απαραίτητη προσοχή και τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Μειωμένα κρούσματα, πλέον κάτω από τα 500

Μόλις 248 νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Κυριακής. Ως γνωστόν, την Κυριακή και τη Δευτέρα ο αριθμός των νέων μολύνσεων είναι συνήθως χαμηλός, καθώς γίνονται λιγότερα τεστ. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η αποκλιμάκωση είναι χαρακτηριστική.

Την τελευταία φορά που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είχε μπροστά το -2- σε εργάσιμη ημέρα, ήταν στις 3 Οκτωβρίου 2020, όταν ανακοινώθηκαν 267. Στις 2 Ιανουαρίου 2021, εντοπίστηκαν 262 μολύνσεις (σ.σ. ήταν η αργία της Πρωτοχρονιάς) και μετά στις 17 Ιανουαρίου (237), που όμως ήταν Κυριακή. Την περασμένη Κυριακή 13 Ιουνίου, καταγράφηκαν 297 νέα κρούσματα.

Σημαντικό και άκρως αισιόδοξο στοιχείο είναι και η σταθερή μείωση των διασωληνωμένων, που -ύστερα από πολλούς μήνες- έπεσαν κάτω από τους 300. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας είναι 296 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.611 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 66 (ημερήσια μεταβολή +4.76%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 68 ασθενείς.

Η πορεία της αποκλιμάκωσης έχει ως εξής

Μήνας Θετικότητα Νοσηλευόμενοι

Μέσα Απριλίου 5,47% 5.500

Μέσα Μαΐου 3,8% 3.500

Μέσα Ιουνίου 1,8% 1.300

Από αύριο τα νέα δεδομένα για τις μάσκες 

Από το πρωί της Δευτέρας , οι εμβολιασμένοι κατά του κοροναϊού θα μπορούν να είναι στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγάλουμε τις μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, εντός του Ιουλίου αναμένεται άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων να εξετάζει την είσοδο τους σε εσωτερικούς χώρους και μαζικές εκδηλώσεις, χωρίς μάσκες.

Μέχρι στιγμής. στη χώρα μας έχουν γίνει 7 εκατομμύρια εμβολιασμοί συνολικά: περίπου 4,4 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τη μία δόση και πάνω από 3 εκατ. έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν τονίσει πως για να φτάσουμε κοντά στο τείχος ανοσίας θέλουμε τουλάχιστον το 70% των πολιτώ ννα έχει κάνει τη μια δόση.

Σύσταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές κατηγορίες

Την περασμένη Παρασκευή δημοσιότητα δόθηκε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής με αντικείμενο την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο υγείας.

Η σύσταση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της επιτροπής και αναφέρει:

«Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής ασχολήθηκε με το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), μετά από σχετικό ερώτημα του Πρωθυπουργού.

Λαμβάνοντας υπόψη:
  • τα επιστημονικά δεδομένα και τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για τα εγκεκριμένα εμβόλια,
  • τα δεδομένα εμβολιασμού για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα,
  • τις αρχές της αυτονομίας, της ωφέλειας και της μη βλάβης,
  • την αρχή της αναλογικότητας, και
  • τη νομική διάσταση του ζητήματος,
η Επιτροπή προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης, όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών. Ταχεία φαίνεται ότι είναι η εξάπλωση σε πολλές χώρες της παραλλαγής Δέλτα του κοροναϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και ήδη έχει εντοπιστεί σε 80 χώρες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αποκλείει να είναι κυρίαρχο το επόμενο διάστημα παγκοσμίως.

Οι φόβοι για την νέα μετάλλαξη

Η μετάλλαξη έχει προκαλέσει μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων στη Βρετανία, και το Βέλγιο γνωστοποίησε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία που δεν είναι πολίτες της ΕΕ. Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού είναι το γεγονός ότι η Λισαβόνα ξαναμπήκε σε lockdown, παρότι πριν από λίγες μέρες είχε ως χώρα λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα, ενώ η Μόσχα κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Ωστόσο, η Ινδία φαίνεται να ξεφεύγει από τη φονική έξαρση, καθώς χθες ανακοίνωσε τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και 3 μήνες.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων.

Ταχεία εξάπλωση στην Πορτογαλία

Το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας ανέφερε πως η παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, αν και παραμένει σε επίπεδα μικρότερα του 15% στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας. Η παραλλαγή Άλφα, που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, είναι συνηθέστερη στη βόρεια Πορτογαλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των μολύνσεων εκεί και μόλις το 30% στο εσωτερικό και τα περίχωρα της Λισαβόνας, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα COVID-19 για τέταρτη συναπτή ημέρα χθες και ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί κάθε 24 ώρες έχει επιστρέψει στα επίπεδα που καταγράφονταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

Εντούτοις, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκ του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά της Covid. Αν και καταγράφεται μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στους θανάτους, δεδομένου ότι οι πιο ηλικιωμένοι, πιο ευπαθείς άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Τα περισσότερα από τα νέα ημερήσια κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Λισαβόνας, όπου εφαρμόζεται από την Παρασκευή το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς την περιοχή για τα Σαββατοκύριακα.