Εξελίσσεται ομαλά και με επιτυχία το πρόγραμμα «Ελευθερία» στη χώρα μας με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να επιδιώκουν τον εμβολιασμό θέλοντας να επιστρέψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στην κανονικότητα.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε συνδυασμό με την καλοκαιρία βελτίωσαν σημαντικά, σύμφωνα με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μια εικόνα, που όπως είπε χαρακτηριστικά χθες κατά την ενημέρωση για την πορεία της λοίμωξης Covid-19 ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, αντικατοπτρίζει επιδημιολογικά την Ελλάδα προ οκταμήνου.

Ωστόσο, το επόμενο διάστημα, όπως και όλο το καλοκαίρι θεωρείται δεδομένη η αυξημένη μετάδοση του κοροναϊού και τα κρούσματα στους νέους, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση τους ειδικούς αλλά και τους πολίτες. Σημειώνεται πως σήμερα η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι τα 35 έτη. Ήδη σε κάποιες περιοχές, όπως στο Ρέθυμνο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη καταγράφεται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, κάτι που συσχετίζεται με την αυξημένη κινητικότητα ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών. Ταυτόχρονα σε κάποιες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού, κάτω του 30%, καταγράφονται στη Φλώρινα, τη Ροδόπη, τις Σέρρες και την Ευρυτανία.

«Το ξέρουμε, το περιμένουμε να αυξηθούν οι μολύνσεις στους νέους. Και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι οι νεότεροι θα διασπείρουν τον κοροναϊό στους άλλους, στους γονείς και στους παππούδες. Είναι αναγκαίος ο άμεσος εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, καλώντας τους να προγραμματίσουν το ραντεβού του εμβολιασμού τους για να θωρακιστούν από τον κοροναϊό. Ο απολογισμός της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» έως χθες το βράδυ ήταν 7.244.517 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 4.381.219 αφορούσαν την 1η δόση και 3.045.889 ήταν ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Παρόλο που οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας παρουσιάζουν πτώση των κρουσμάτων, η δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θεσσαλία και η Φλώρινα έχουν υψηλό ιικό φορτίο όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς – η Εύβοια μάλιστα ανέβηκε επίπεδο συναγερμού και μπήκε στο «πορτοκαλί». «Οι μικρές εξάρσεις μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.