Αναχωρούν εντός των προσεχών ημερών για τις ΗΠΑ οι πρώτοι Κύπριοι αξιωματικοί και των τριών Κλάδων της Εθνικής Φρουράς για εκπαίδευση, γεγονός που από μόνο του αποτελεί σταθμό στις διμερείς αμυντικές σχέσεις, αφού γίνεται για πρώτη φορά.

Για το σκοπό αυτό σήμερα έγινε μία μικρή τελετή στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, όπου παραβρέθηκαν ο Υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης, η Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Γκάρμπερ και φυσικά οι επιλεγέντες αξιωματικοί.



Για τη σημαντικότατη αυτή εξέλιξη ο Κύπριος ΥΠΑΜ Χ.Πετρίδης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter τα εξής: «Το πρώτο βήμα για υλοποίηση μιας σειράς από κοινών δράσεων στον τομέα της άμυνας με τις #ΗΠΑ αποτελεί η έναρξη της εκπαίδευσης αξιωματικών της ΕΦ μέσω του προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των ΗΠΑ. Η αμυντική και στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ ενδυναμώνεται».

Από την πλευρά της η Πρέσβης των ΗΠΑ έγραψε αντιστοίχως τα εξής (σε ελεύθερη απόδοση από την αγγλική): «Είχα την τιμή σήμερα μαζί με τον ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας Χ.Πετρίδης να γνωρίσουμε τους πρώτους σπουδαστές – στελέχη της Εθνικής Φρουράς, που θα μεταβούν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση, σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, από την αντιτρομοκρατία μέχρι και την κυβερνοασφάλεια. Εύχομαι καλή επιτυχία στους αξιωματικούς αυτούς».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για 8 συνολικώς αξιωματικούς, από τους οποίους οι 4 είναι του Στρατού και ισάριθμοι της Διοικήσεως Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.