Η αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα έκανε έναν 59χρονο Πολωνό πρώην κομάντο να εγκατασταθεί από έξι χρόνια στην Αρεόπολη της λακωνικής Μάνης. Αυτό τουλάχιστον είχε πει στους κατοίκους με τους οποίους δεν είχε πολλά πολλά και παραξενεύονταν όταν τον έβλεπαν να εξαφανίζεται σε απόμερα ορεινά σημεία.

Ο πραγματικός σκοπός του αποκαλύφθηκε όταν κάποιος αναγνώρισε τον απόστρατο αξιωματικό του πολωνικού στρατού, ο οποίος είχε πολεμήσει τη δεκαετία του 1980 στο Αφγανιστάν στο πλευρό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε ανοίξει με το όνομα «Λεωνίδας» και είχε φωτογραφίες από αρχαιότητες για τις οποίες αναζητούσε υποψήφιους αγοραστές! Οι πληροφορίες έφτασαν ως τους αστυνομικούς του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, κλιμάκιο της οποίας έφτασε την Παρασκευή στην Αρεόπολη και, μαζί με άνδρες του τοπικού αστυνομικού τμήματος, έκανε έρευνες στο σπίτι του 59χρονου και σε οχήματα που χρησιμοποιούσε. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ο Πολωνός πρώην στρατιωτικός έκανε συστηματικά λαθρανασκαφές στην περιοχή της με ευρήματα από διάφορες χρονικές περιόδους.

Σπουδαία ευρήματα από τα πανάρχαια χρόνια

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν μια κωνική βάση αγγείου των Προϊστορικών χρόνων (2ης π.Χ. χιλιετίας), ένα τμήμα από σώμα και λαβή αποθηκευτικού αγγείου ύψους έξι εκατοστών των Ελληνιστικών ή Ρωμαϊκών χρόνων και ένα τμήμα από πόδι χρηστικού πήλινου ερυθρόμορφου αγγείου ύψους έξι εκατοστών των Ελληνιστικών ή Ρωμαϊκών χρόνων. Επιπλέον, κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, ένα περίστροφο κρότου και εκτόξευσης φωτοβολίδων με εννέα φυσίγγια, δύο μαχαίρια, το ένα από τα οποία πτυσσόμενο στρατιωτικού τύπου, ένα σπρέι πιπεριού, 378 φυσίγγια κρότου, δέκα φωτοβολίδες με δυο χοάνες εκτόξευσης, ένας μεγεθυντικός φακός και 165 τυπωμένα φύλλα χαρτιού, στα οποία απεικονίζονται διάφορα αρχαία αντικείμενα για τα οποία ερευνάται αν τα έχει πουλήσει σε συλλέκτες του εξωτερικού.

Μεταφέρθηκαν προς φύλαξη στο Αρχαιλογικό Μουσείο 

Η αξία των ευρημάτων επιβεβαιώθηκε από την εξέτασή τους από ειδικούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης για φύλαξη. Ο αλλοδαπός πρώην αξιωματικός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου κατηγορούμενος για παραβάσεις των νόμων περί προστασίας αρχαιοτήτων και περί όπλων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time