Στον αστερισμό της έντασης έχουν μπει για τα καλά οι αερομεταφορές, χωρίς να λείπουν και τα βίαια επεισόδια. Μόνο στις ΗΠΑ, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας έχει καταγράψει 3000 παρόμοια περιστατικά, με τους επιστήμονες να αποδίδουν το γεγονός, ευθέως, στις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Κραυγές, αναστάτωση και ξύλο, είναι όλο και πιο συχνά φαινόμενα στις καμπίνες των αεροσκαφών παγκοσμίως. Την περασμένη Παρασκευή σε πτήση από το Λος Άντζελες στην Ατλάντα, ένας εκτός υπηρεσίας αεροσυνοδός ανάγκασε με την συμπεριφορά του τον πιλότο να ζητήσει από τους πιο χειροδύναμους επιβάτες να τον ακινητοποιήσουν.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε προξενήσει τρόμο στην καμπίνα, τόσο με ανακοίνωση που έκανε από τον ασύρματο του αεροσκάφους, όσο και πετώντας πράγματα σε άλλους επιβάτες.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν αντίδραση στην χρήση μάσκας

Το συγκεκριμένο είναι μόνο ένα από τα 3.000 περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα σε μόλις έξι μήνες. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές τα περισσότερα περιστατικά αφορούν αντίδραση στην χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Οι ειδικοί μιλούν για μία από τις παρενέργειες της πανδημίας.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς δεκάδες είναι τα βίαια περιστατικά και σε ευρωπαϊκές πτήσεις. Η ανησυχία των ειδικών αυξάνεται καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου με περισσότερες και πιο γεμάτες πτήσεις.

Ακόμα πιο άγρια έγιναν τα πράγματα στο έδαφος. Στην πολιτεία της Τζόρτζια, ένας τριαντάχρονος άνδρας εκτέλεσε εν ψυχρώ, μια ταμία σε σούπερ μάρκετ που τόλμησε να του ζητήσει να φορέσει την μάσκα του.