Με εντάσεις, συγκλονιστικές καταθέσεις για τα βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και διακοπές συνεχίστηκε η δίκη της ομάδας των Κρητικών, οι οποίοι κατηγορούνται για την κακοποίηση του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.

Στην αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων προκλήθηκε αναστάτωση όταν ένας πρώην σπουδαστής της Σχολής ανακάλεσε μέρος της αρχικής κατάθεσής του και υποστήριξε ότι πιέστηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση της αυτοκτονίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει σεβαστό το δικαστήριο και ο μάρτυρας υποστήριξε ότι τα περιστατικά κακοποίησης του σπουδαστή γίνονταν «για πλάκα».

Τον έκλεισαν στην ντουλάπα

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η ομάδα των Κρητικών έκλεισε τον Βαγγέλη Γιακουμάκη στην ντουλάπα. «Τον πίεζαν να τραγουδήσει μέσα από την ντουλάπα και του πέταγαν κέρματα», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Οι πέντε της ομάδας των Κρητικών λειτουργούσαν σαν συμμορία. Συμπεριφέρονταν στη Σχολή λες και ήταν μαγαζί τους. Είχα προειδοποιήσει τη Διεύθυνση».

Αντιδράσεις από την οικογένεια του Βαγγέλη

Η μητέρα του αδικοχαμένου σπουδαστή δεν κρατήθηκε και με δάκρυα στα μάτια αναφώνησε: «Μας βλέπει και ο Θεός». Η αδερφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Ελένη ανέφερε: «Αυτά δεν είναι αστεία. Έβλεπε ο αδερφός μου τη δύναμη αυτών των παιδιών και δεν αντιδρούσε. Τα έδιωξαν από τη Σχολή και μετά τα ξαναπήραν κι αυτός υπέμενε… Δεν τον προστάτεψε κανένας!».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη υποστήριξε ότι η κόρη του είχε ακούσει πολλά «από ηθικούς και ανήθικους». Το περιστατικό με την ντουλάπα επιβεβαίωσε και άλλος σπουδαστής της σχολής, ο οποίος ανέφερε ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης τραγουδούσε για να τον βγάλουν έξω. «Ερχόταν στο δωμάτιό μας ο Βαγγέλης, έκανε παρέα μαζί μας. Κάποια στιγμή είχε ανοιχτεί και μου είχε πει πως μία φορά τον είχαν δέσει και τον είχαν ξυρίσει με το ζόρι», είπε ο μάρτυρας και εξήγησε ότι είχε δει σημάδια στο σώμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο Βαγγέλης είχε δεχθεί απειλές

Σε ερώτηση εάν είχε αντιμετωπίσει και ο ίδιος προβλήματα με την παρέα των Κρητικών, ο σπουδαστής απάντησε ότι είχε δεχθεί απειλές. Ανέφερε ότι τον είχαν φωνάξει και του ζήτησαν το λόγο επειδή είχε κάνει αναφορά για ένα παραβατικό περιστατικό. Σύμφωνα με το μάρτυρα, η παρέα τού είχε πει: «Έτσι ξεκινούν στην Κρήτη οι "βεντέτες"». Ωστόσο, εκείνος απάντησε: «Εδώ είναι Γιάννενα και δεν με νοιάζει» και τους είπε ότι υπάρχει νόμος που προστατεύει τους πολίτες. «Ήταν μία θρασύδειλη παρέα, έκανε πίσω όταν της πήγαινε κάποιος κόντρα», ανέφερε ο μάρτυρας.

Μάλιστα, ρωτήθηκε για τα βασανιστήρια στον Βαγγέλη Γιακουμάκη και για όσα ακούστηκαν ότι πρόκειται για «πλάκες» και «πειράγματα». «Ένας λογικός άνθρωπος δεν θα τα χαρακτήριζε πειράγματα. Ήταν ωμή βία», υπογράμμισε ο σπουδαστής, ο οποίος σημείωσε ότι η Σχολή γνώριζε για τη δράση των Κρητικών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time