Να αποσαφηνίσουν τα όσα θέματα ανέκυψαν τις τελευταίες ημέρες με το ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca επιχείρησαν οι αρμόδιοι φορείς, με την Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να κάνουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις σε σχέση με τα πλεονεκτήματα του εμβολίου.

Κικίλιας: Η εταιρεία είχε επικοινωνιακά θέματα, αλλά είναι ασφαλές εμβόλιο

«Η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca», ανέφερε το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. «Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο. Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η διευθύντρια του ΕΜΑ η κα Κουκ επανέλαβε σήμερα στο Λουξεμβούργο ότι τα εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε».

Φτάσαμε σήμερα τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους. «Όπως γνωρίζετε, ήδη 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και όλοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα και θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σήμερα έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά. Πράγματι, το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε πολλά θέματα επικοινωνιακά, αλλά η ουσία παραμένει. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι επιστήμονές μας το επιβεβαιώνουν», κατέληξε.

«Μπέρδεμα» στην Ελλάδα

Ωστόσο. μεγάλη αναστάτωση και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα σε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, προκάλεσε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο καλό θα ήταν να αποφεύγεται από τους πολίτες κάτω των 60 ετών.

H απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει να αποφεύγεται για τους πολίτες κάτω των 60 ετών, δημιούργησε νέα δεδομένα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κυρίως για όλους όσοι έχουν μπροστά τους τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η κυβέρνηση, πάντως, με τις μετέπειτα παρεμβάσεις του κ. Κικίλια, έδειξε πως θέλει να κρατήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε κανονικούς ρυθμούς και να αποφύγει ενδεχόμενο χάος με μαζικές ακυρώσεις ραντεβού.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το AstraZeneca

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση με θρομβοπενία από το εμβόλιο της ΑstraZeneca παραμένει αμετάβλητη στις ηλικίες 60 και κάτω.

Τι άλλαξε λοιπόν και οι επιστήμονες τροποποίησαν την εισήγησή τους; «Επειδή η επιδημία έχει μειωθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα, ο κίνδυνος ένας νέος άνθρωπος να νοσήσει είναι πολύ μικρή, δεν έχει επομένως λόγο να πάρει ακόμα και μικρό ρίσκο να κάνει επιπλοκή», σημειώνει ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σημειώνεται, πως 1.300 πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca.

Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, είναι ασφαλές να κάνουν και τη δεύτερη δόση, με το ίδιο εμβόλιο; «Το εμβόλιο μετά τη δεύτερή του δόση είναι εξαιρετικά ασφαλές. Μιλάμε για ένα άτομο στο ένα εκατομμύριο να εμφανίσει, μετά τη δεύτερη δόση θρόμβωση με θρομβοπενία», λέει ο κ. Σμυρνάκης, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι εφικτός ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων.


Γιατί δεν δίνεται αυτή η επιλογή σε όσους διστάζουν;

«Τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουμε από τα εκατομμύρια εμβόλια με τη διπλή δόση. Επομένως για να είναι κανείς σίγουρος, πάει με τα πολλά δεδομένα», υπογραμμίζει ο Γιώργος Χρούσος.

Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν από το φθινόπωρο επί το χείρω, η Επιτροπή δεν αποκλείει την επιστροφή στις προηγούμενες συστάσεις για το εμβόλιο της ΑstraZeneca.

Οι συστάσεις της Επιτροπής και το SMS

Είναι εύλογο οι πολίτες να ανησυχούν για το τι πρέπει να κάνουν μετά απ’ όλα αυτά.  Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με AstraZeneca κι έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα μήνυμα στο κινητό που θα τους ενημερώνει για τη σύσταση της Επιτροπής να αλλάξουν, εφόσον το επιθυμούν, εμβόλιο. Το αίτημα για την αλλαγή του εμβολίου θα μπορεί να υποβληθεί μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα «emvolio.gov.gr», κατόπιν αιτήματος του θεράποντα ιατρού, το οποίο και θα πρέπει να υποβληθεί ψηφιακά.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως όσοι το επιθυμούν, ακόμα κι αν είναι κάτω των 60 ετών, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με AstraZeneca. Ωστόσο, για τρεις κατηγορίες πολιτών υπάρχει ισχυρή σύσταση να το αποφύγουν. Πολίτες που παρουσίασαν θρόμβωση, με θρομβοπενία ή χωρίς, μετά την πρώτη δόση, καθώς και άτομα όλων των ηλικιών που έχουν ειδικό ιατρικό λόγο να κάνουν τη δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Και φυσικά όσοι είναι κάτω των 30 ετών, για τους οποίους εξαρχής υπήρχε οδηγία να επιλέξουν ένα από τα άλλα εμβόλια.

Τι ισχύει σε κάθε χώρα

Η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα χωρών που έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην χρήση του εμβολίου ή ακόμη το έχουν εξαιρέσει και πλήρως από την εμβολιαστική διαδικασία.

Στη Δανία, το εμβόλιο της AstraZeneca δεν περιλαμβάνεται στην εμβολιαστική διαδικασία από τα μέσα Απριλίου, ενώ στη Γαλλία το λαμβάνουν μόνο οι άνω των 55.

Στην Ιταλία, το σκεύασμα της AstraZeneca χορηγείται μόνο στους άνω των 60 ετών.

Διαφορετική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται στους άνω των 60, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες μπορούν να το λάβουν μόνο με ατομική τους ευθύνη.