Μετά την πίεση για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στης πανελλαδικές εξετάσεις τελικά η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς από την αυριανή απεργία.

Παράλληλα, πίσω έκανε η ΑΔΕΔΥ και στο θέμα των μετακινήσεων καθώς ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά μέχρι τις 10 το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι οποίες ξεκίνησαν χθες, 14 Ιούνιου και βρίσκονται σε εξέλιξη.


 Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

 Λίγο νωρίτερα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης με δήλωσή του είχε ζητήσει να μην απεργήσει η ΟΛΜΕ προκειμένου οι εξετάσεις των υποψηφίων να πραγματοποιηθούν κανονικά.

 Αγωγή από Κεραμέως

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά της -προγραμματισμένης για αύριο, 16 Ιουνίου- απεργίας της ΑΔΕΔΥ με στόχο τη διασφάλιση των Πανελλαδικών.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στην αγωγή εξηγείται ότι η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους.

 Ο στόχος της αγωγής

Όπως είχε εξηγήσει μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1  η υφυπουργός Παιδείας  κ. Ζέττα Μακρή η αγωγή προς την ΑΔΕΔΥ έχει ως στόχο να μη τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων.

 Παράλληλα η κ. Μακρή τόνισε ότι η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την απεργία και αναμένεται η απόφαση της ΑΔΕΔΥ.



Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ θα είναι αύριο, Τετάρτη 16 Ιουνίου η Αθήνα λόγω της νέας 24ωρης απεργίας
που έχουν κηρύξει οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) με φόντο την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

Ωστόσο μετά από πίεση που ασκήθηκε λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες και σύμφωνα με  ανακοίνωση που υπογράφουν 8 σωματεία στα ΜΜΜ, αναφέρει ότι τελικά ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα λειτουργήσουν έως τις 10 το πρωί της Τετάρτης, ώστε να εξυπηρετήσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Στην ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) αναφέρει ότι συμμετέχει στις κινητοποιήσεις καθώς επίσης και στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το απόγευμα, διαδηλώνοντας ενάντια «στην κατάργηση του 8ώρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ, την αποδυνάμωση της απεργίας, την κατάργηση των ΣΣΕ και την επίθεση στα συνδικάτα».

«Χειρόφρενο» τραβούν οι τρεις γραμμές του Μετρό 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, και οι τρεις γραμμές του Μετρό θα τραβήξουν αύριο «χειρόφρενο» από τις 9:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Σημειώνεται ότι το τραμ θα λειτουργήσει έως τις 10:00. Την απεργία προκήρυξαν με κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς συμμετέχοντας έτσι στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.


Και τα λεωφορεία στη στάση εργασίας 

Επίσης, τα λεωφορεία θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, ωστόσο δεν θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία όπως είχαν αρχικά ανακοινώσει, αλλά θα λειτουργούν από τη 13:00 μέχρι και τις 17:00.

Πώς θα κινηθούν τα ΚΤΕΛ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση εργασίας δεν αφορά τις 60 λεωφορειακές γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ. Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής οδηγών σε 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται λιγότερα δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

«Δεμένα» και τα πλοία 

Ακόμη νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα, εξήγγειλαν και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο.