Στη δωροδοκία παραδέχεται ότι καταφεύγει το 9% των Ελλήνων για την υγειονομική τους περίθαλψη, όπως προκύπτει από έκθεση για τη διαφθορά στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ένας στους πέντε πολίτες στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία υποστηρίζουν ότι δωροδοκούν γιατρούς και νοσηλευτές εν μέσω της κρίσης της πανδημίας.

Προσωπικές γνωριμίες εκμεταλλεύονται οι Ευρωπαίοι

Η έκθεση διαφθοράς αναφέρει επίσης ότι, το ένα τρίτο των Ευρωπαίων πολιτών χρησιμοποιεί τις προσωπικές του γνωριμίες για να έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Το 29% των Ευρωπαίων υποστηρίζει ότι βασίστηκε σε προσωπικές γνωριμίες σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη στη διάρκεια της πανδημίας, με το συγκεκριμένο ποσοστό στην Τσεχία να ανέρχεται στο 54%, στην Πορτογαλία στο 46% και στην Ουγγαρία στο 41%.

Στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των 40 χιλιάδων ερωτηθέντων στην έρευνα που διενήργησε η «Transparency International» δήλωσαν ότι η διαφθορά στην κυβέρνησή τους ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα και τα τρία τέταρτα (76%) παραδέχτηκαν ότι ήταν στάσιμη ή χειρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια .

Τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δηλώνουν ότι δωροδόκησαν για να εξασφαλίσουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη είναι στη Ρουμανία (22%), τη Βουλγαρία (19%), την Ουγγαρία (17%), τη Λιθουανία (17%) και στην Κροατία (14%).

Στο Βέλγιο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10%, ενώ στην Αυστρία όπως και στη χώρα μας είναι 9%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου του 2020.

Ανησυχητικά τα ευρήματα

Οι συντάκτες της έκθεσης «Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς» στην Ε.Ε, ανέφεραν ότι τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου ότι τα κράτη - μέλη ετοιμάζονται να διαθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομική τους ανάκαμψη μετά την πανδημία της νόσου Covid- 19.

Η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει άμεσα εθνικά σχέδια για δαπάνες ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Η ΕΕ θεωρείται συχνά ως προμαχώνας της ακεραιότητας, αλλά αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι χώρες σε ολόκληρη την περιοχή παραμένουν ευάλωτες στις ύπουλες επιπτώσεις της διαφθοράς», δήλωσε η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, πρόεδρος της «Transparency International».

«Κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης, η χρήση προσωπικών γνωριμιών για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να είναι τόσο επιζήμια όσο η δωροδοκία... Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε. να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν μια δίκαιη ανάκαμψη από την πανδημία», πρόσθεσε.